Vyjadřoval se třeba k současné politické situaci i demokratickým hodnotám. „Minulý rok byl náročný, po vraždě novináře Jána Kuciaka jsme se museli pořádně zamyslet, do jaké míry na Slovensku platí demokracie a hodnoty, o kterých říkáme, že jsou základem našeho státu,“ podotkl Kiska. Varoval také před hrozbami, které současné demokratické státy ohrožují, konkrétní být ale ani přes dotazy nechtěl.

Andrej Kiska
Oslavy výročí: škola ocení prezidenta Kisku

Jeho výstup zakončily ovace ve stoje. „V Česku neslýcháme takové projevy často. Kdyby volby dopadly jinak, možná by po boku slovenského prezidenta stála i naše hlava státu,“ poznamenal k projevu Kisky jeden z členů publika.

Demokracii ve svém projevu při předávacím ceremoniálu zmínil také Bek. „Ukazuje se, že ani polistopadový demokratický režim není samozřejmostí, která by nebyla ohrožena erozí. Proto oceňujeme úzké spojenectví v ochraně hodnot, jež jsou pro svobodu a rozvoj univerzit nezbytné,“ komentoval včerejší akt Bek.

Oba mluvili i o společné minulosti obou států. „Rozdělení doprovázel smutek i porozumění, ale byla tam také naděje, že se opět spojíme. A vskutku neznám ve světě dvě bližší země. Úlohou nás politiků je to nepokazit,“ zdůraznil slovenský prezident Kiska.

Ilustrační fotografie.
Tříkrálová sbírka: lidé byli štědřejší, platili i kartami