Rodiče žáků Základní školy Masarova v pátek informoval o nákaze ředitel Ivo Zálešák. „Přišla k nám kontrola z krajské hygienické stanice a ihned jsme zavedli dětem ze třídy, kde se žloutenka objevila, zvláštní režim. S hygieniky se sejdou i rodiče, kteří nám neustále volají," uvedl ředitel.

Podle zjištění deníku Rovnost onemocnělo první dítě ze základní školy žloutenkou minulý pátek. „Spolužáci nakaženého žáka budou padesát dní pod lékařským dohledem a učí se v oddělené třídě. Zrušili jsme půlené hodiny angličtiny a němčiny a kvůli zákazu fyzické námahy nebudou mít tělesnou výchovu," popsal ředitel Masarykovy základní školy v ulici Kamenačky v Brně Jiří Šebela.

Žáky, kteří doposud nebyli očkovaní, čeká vakcína. Naočkovalo se i pět zaměstnanců školy, školník a kuchařky. „V jídelně mají dotyčné děti vyčleněné dva stoly a na obědy chodí ze všech nejdřív. Mají své talíře, sklenice a příbory, které kuchařky ukládají mimo další nádobí. Po jídle celé místo dezinfikují," líčí ředitel.

Podle vedoucí krajské hygienické stanice Renaty Ciupek vyvolala situace ve školách zbytečnou paniku. „Se žloutenkou se přitom na školách setkáváme každoročně. Třídy, kde se nákaza objevila, mají posunutý začátek i konec vyučování a změněné rozvrhy, aby se děti nepotkávaly s ostatními," prohlásila Ciupek.

Nová opatření na všech brněnských školách se podle ní ale zavádět nebudou. „Pro prevenci už nemůžeme udělat víc, než doposud," vysvětlila Ciupek.

Rodiče i vyučující by měli u dětí klást důraz na základní hygienické návyky, především na mytí rukou. „Obě své děti jsem ale raději nechala naočkovat," řekla Brňanka Jana Hercová.

Ředitelé škol o možnostech prevence informují rodiče i žáky od začátku školního roku. "Zachováváme klidnou hlavu. Ve škole by se tedy nákaza přenést neměla. Snad si děti dávají pozor i ve volném čase," zhodnotil ředitel základní školy Vejrostova Zdeněk Černošek.

Od začátku letošního roku se žloutenkou typu A nakazilo 258 Jihomoravanů. Za poslední týden jich onemocnělo 23.