„Teprve dvacetiletý pachatel dlužil poškozenému dva tisíce korun a poté, co na něj poškozený začal naléhat a dluh chtěl vrátit, rozhodl se jej vylákat ke hřbitovu. Tam si s sebou vzal nůž, pomocí kterého chtěl poškozeného zastrašit a přesvědčit jej, ať mu se zaplacením počká. Poblíž hřbitova však nůž vytáhl a svého známého několikrát bodl," popsala incident mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Pachatel se poté prý svého jednání lekl a utekl k nedaleké přehradě, odkud sám zavolal na tísňovou linku. Tam jej také celého od krve našli policisté, kterým se k činu přiznal. „Kriminalisté ho ještě v pondělí obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Za to mu hrozí trest vězení až na dvacet let," doplnila Vedrová. Ačkoliv byl mladík dosud netrestaný, státní zástupce navrhl jeho vzetí do vazby.

Vážně zraněnému mladíkovi, který měl bodné a řezné rány na hrudníku a zádech, poskytli první pomoc přivolaní záchranáři. Byl ale v bezprostředním ohrožení života, a tak jej vrtulník transportoval na urgentní příjem fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích, kde jej lékaři ihned museli operovat. „Zraněný utrpěl středně těžká až těžká poranění. Jeho stav je nyní stabilizovaný," uvedla v úterý odpoledne mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Jihomoravští kriminalisté za prvních pět měsíců letošního roku vyšetřují už patnáctý případ vraždy včetně pokusů. Loni policisté řešili šestnáct takových případů za celý rok.