Podle Lipovské je porucha čichu a chuti někdy jediným příznakem, kterým se onemocnění projevuje, a často se objevuje u mladších skupin nemocných.

„Během nemoci nelze pacienty vyšetřit kvůli vysokému riziku šíření infekčního aerosolu. Celkově se udává, že u větší části nemocných dochází k postupnému obnovení čichových funkcí do dvou až třech týdnů, týká se to zhruba 82 až 90 procent pacientů," uvedla primářka kliniky Pavla Urbánková.

Pokud se však čich nezlepší ani po čtyřech až šesti týdnech, přičemž vymizely další příznaky covidu-19, je podle ní vhodné vyšetření na ORL, tedy ušním, nosním a krčním.

Ilustrační foto
Covid-19 na jihu Moravy slábne. Ubývá pacientů, kteří potřebuji hospitalizaci

Návštěva poradny bude zahrnovat drobnou anamnézu a základní ORL vyšetření včetně endoskopického vyšetření dutiny nosní. „Provedli bychom také objektivizaci poruchy čichu prostřednictvím testu parfémovaných fixů," dodala Urbánková.

Pacienti s déle trvající poruchou čichu mohou napsat na e-mail: covid.poruchycichu@fnusa.cz. „Lékař ORL oboru na základě zaslaných a poté i doplněných informací navrhne vhodný postup a případně hned pacienta objedná k vyšetření na klinice ORL a chirurgie hlavy a krku," řekla Lipovská.