Pokud holdujete kvalitnímu espressu nebo klasickému „turku“, nemusíte si prakticky pořizovat žádné travní hnojivo. Káva totiž obsahuje draslík, fosfor a dusík, což jsou látky, které podporují zdravý růst a odolnost rostlin. Jak toho využít? To Deníku.cz prozradil zahrádkář Radomír Hrbáč. „Pracuji nedaleko jedné kavárny, kde vaří desítky káv denně, takže o použitou kávovou sedlinu není nouze. Stačilo se tak s nimi domluvit, aby sedlinu nevyhazovali. Jednou za tři dny si přijdu pro plnou krabici kvalitního hnojiva. A musím říct, že na mém trávníku už to jde opravdu vidět,“ pochvaloval si Radomír.

Ilustrační foto.
Slimáci útočí na úrodu. Nejlepší je denně je sbírat, shodují se zahrádkáři

Sedlinu je nutné nechat pořádně proschnout, ideálně na sluníčku či u jiného zdroje tepla, aby nezačala plesnivět. „Poté ji podrtím a rozhodím po trávníku. Na své zahrádce tak mám lógr z Kolumbie, Peru či jiných koutů světa, aniž bych tyto země vůbec kdy navštívil,“ dodává se smíchem pan Hrbáč.

Má to ještě jednu výhodu. Káva totiž nevoní slimákům a dalším škůdcům, které tak spolehlivě vyženete ze své zahrady. Sedlinu můžete také smíchat se zeminou a přidat ji kolem rostlin, které pěstujete na zahradě, ale i kolem pokojových rostlin. Takovou službu ocení nejenom vaše výpěstky, ale především žížaly. Ty se do substrátu s lógrem rády zavrtají, čímž provzdušňují a zkvalitňují zeminu. Sedlinu lze použít také jako mulčovací materiál, který dokáže zamezit růstu plevelů, udržovat vlhkost půdy.

Někteří zahradníci navíc tvrdí, že lógr odpuzuje také kočky, které si z vaší zahrady nebudou dělat záchod.