„Jednou jsem na trhu koupila rajče. Bylo nezvykle velké a velmi nám chutnalo. Nechala jsem si proto semínka, z nichž jsem vypiplala sazeničky a nyní sklízím plody,“ říká Zuzana Baštová Velková z Tábora.
Původně si myslela, že jde o odrůdu Býčí srdce, ale když se o obří rajčata začala zajímat více a hledala informace na internetu, došla k názoru, že zřejmě vypěstovala malinového obra. Barva plodu totiž není červená, ale růžová.
Jak vypěstovat nejchutnější rajčata:
„Jedno rajče už jsme snědli, vážilo skoro 700 gramů, ale teď nám bude dozrávat další. A to bude ještě větší,“ směje se Zuzana a dodává, že tento druh rajčat není zajímavý pouze velikostí a barvou, ale také svou chutí. „Je jakoby sladší a má jinou dužinu. I slupka je daleko měkčí. Celkově je daleko jemnější než naše tradiční rajčata.“
rajče jedlé
Nepřízeň počasí vyřešil Zlíňák po svém. Z vyvýšeného záhonu udělal pařeniště
Je jich všude plno: sezona zázračných pomocníků na hubnutí právě vrcholí
Jak pěstovat obří rajčata
„Pěstuji je normálně ve skleníku, ale loni jsem si je vysadila i na zahrádce a vše proběhlo úplně v pohodě a úroda byla pěkná. Malinoví obři jsou méně náchylní na plísně, stříkala jsem je jenom jednou mlékem, protože jsem na nich měla mšice. Od té doby jsem je pouze pohnojila ledkem a vydatně zalévala ke kořenům,“ říká Zuzana.
Podle ní obří rajčata nevyžadují žádnou další péči. Když začnou plody dozrávat, razantně ostříhá listy, aby se rostlina nevyčerpávala.
Zuzana a její manžel rajčata milují, a tak na zahrádce i ve skleníku pěstují celou řadu odrůd. „Mám několik druhů a každý rok experimentuji. Pěstuji samozřejmě klasická rajčata, ale měla jsem i černá rajčata a letos jsem kromě malinového obra zasadila také liči rajčata,“ popisuje Zuzana svoje pěstitelské zkušenosti.
Když se díváte na klasické rajče, vidíte, jak je zelené a jak dozrává a červená. Liči rajče dostalo jméno podle tropického ovoce, protože vypadá podobně. Roste ve slupce, která má trny, a když je zralé, jeho se slupka postupně otevírá.
Nahrává se anketa ...
Rajčata se na talíři dlouho neohřejí
„Na jedné rostlině je určitě osm plodů. Všem, komu jsem ukazovala fotografie, se diví a ptají se, co to vlastně je,“ směje se Zuzana a dodává: „Letos se malinoví obři hodně podařili. Kamarádka je loni měla taky, ale neměla je tak velké. Nevím, čím to je.“
V kuchyni můžete zpracovat malinová rajčata úplně stejně jako ta tradiční. Je v nich méně semínek a mají opravdu hodně dužiny. U Zuzany ale k jinému zpracování nikdy nedojde, protože se dlouho neohřejí.
„Manžel říkal, že takové rajče nikdy nemůžeme sníst, ale během chvilky bylo pryč. S nadsázkou říkám, že k večeři dostane talíř a jedno rajče. Nejraději je jíme za syrova nebo jenom se solí. To je naše nejoblíbenější úprava. Milujeme rajčata a jíme je po kilech,“ uzavírá Zuzana Baštová Velková.