„Minulý týden jsme zadrželi celkem šestadevadesát běženců. Předminulý oproti tomu jen zhruba třetinu,“ porovnala mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová.

Desítky běženců se ukrývaly v nákladním autě z Turecka. Jihomoravští celníci je objevili ve čtvrtek v podvečer při kontrolách na dálnici D2 na Břeclavsku.
Řidiči, kteří převáželi běžence po D2, jsou volní. Neprokázali jim převaděčství

Tranzitní migranti:

* počet zadržených při tranzitní nelegální migraci přes Českou republiku za poslední týden: 96

* kraje: Jihomoravský 58 lidí, Vysočina 24 lidí, Středočeský a Moravskoslezský po 4 lidech

* národnost: 49 Syřané, 17 Turci, 16 Afghánci

* hranice: 51 vstoupilo ze Slovenska, 32 z Rakouska

V tureckém kamionu na dálnici D2 se ukrývalo jedenatřicet Syřanů a sedmnáct Turků. Odhalil je rentgen celníků. „Bylo to největší odhalení za posledních pět let,“ uvedla mluvčí celní správy Lada Temňáková.

V neděli strážci zákona objevili čtyřiadvacet cizinců také na D1 na Vysočině. Šest z nich bylo Iráčanů a osmnáct Syřanů. „Jednalo se o muže, kteří u sebe neměli žádné osobní doklady,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Jeden ze zadržených měl pozitivní test na koronavirus. Policisté zadrželi také oba řidiče. Už je ale propustili na svobodu. „Nepodařilo se jim prokázat, že se vědomě podíleli na organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Případ stále vyšetřujeme,“ řekl v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nejčastěji jsou mezi cizinci cestujícími nelegálně přes Českou republiku Syřané. „Minulý týden jich bylo devětačtyřicet, dále šlo o sedmnáct Turků a šestnáct Afghánců,“ zmínila Grecmanová.

Jednapadesát migrantů vstoupilo na české území ze Slovenska, dvaatřicet z Rakouska. „Převaděči jsou dynamičtí, svoje způsoby mění. Musíme být stejně pohotoví a reagovat na ně,“ uvedl za jihomoravské policisty Malášek.

K přepravě využívají podle policejních statistik migranti zejména nákladní auta. Následují osobní auta, vlaky a letadla.

Zaměstnanci brněnských barů vyrábí štíty a vozí zaměstnancům nemocnic kávu i sladké pečivo.
Zaměstnanci z brněnských barů vyrábějí štíty. Do nemocnic vozí kávu a sladké

Převaděči se snaží uprchlíky před kontrolami dobře ukrýt, jsou vynalézaví. „Loni v dubnu byli migranti schovaní za vestavěnou přepážkou,“ řekla Grecmanová. Za falešnou přepážkou, kterou policisté odhalili v dodávce na Vysočině, bylo tehdy třináct běženců včetně dětí.

Jihomoravským policistům pomáhá moderní technika. Například dron nebo rentgen. „Ovšem nemůžeme každé auto rentgenovat. Když jedna kontrola potrvá deset minut, prověříme za hodinu šest kamionů. Přitom za tu dobu místem projedou desítky, možná stovka kamionů,“ přiblížil Malášek.