Loni v prosinci jel obžalovaný s dětmi na výlet do Vídně. Při cestě Rakouskem se však rozhodl vzít si život. „Zamkl vozidlo a řekl dcerám, že se zabijí na přejezdu. Následně zatelefonoval manželce a svojí matce, vypnul si mobil, a totéž přikázal i plačícím dcerám. Později se uklidnil,“ informovala státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Za čin mu hrozí až dvanáctiletý pobyt ve vězení.

Muž svého činu u soudu litoval. „Jsem si vědom, že se takové věci dělat nemají. Nechtěl jsem ublížit dětem, ale sobě, mluvil jsem jen o mojí smrti. V autě jsem je ale nezamkl. Ani si nepamatuji, že bych dcerám přikázal vypnout mobily. Řekl jsem jim, ať je dají mezi přední sedačky,“ uvedl.

Obžalovaný se už v předběžném řízení svěřil, že měl dříve problémy s manželkou a její rodinou. „Manželčin tchán se mi přiznal, že na mě žárlil kvůli mému vysokoškolskému vzdělání. Manželka přede mnou rok a půl tajila, že po rodičích musí zaplatit více než čtyřmilionový dluh. Tlak se vyhrotil tak, že jsem vyhledal pomoc psychoterapeutky. Svou ženu jsem dvakrát uhodil, když mi oznámila dluh a prodej domu. Její děda mě zase dlouhodobě zraňoval. Den před tím, než jsme jeli do Vídně, mi řekl, že jsem lúzr,“ svěřil se třiačtyřicetiletý muž.

Důsledkem zběsilé jízdy osmačtyřicetileté řidičky vznikla skoro půlmiliónová škoda.
Opilá řidička nabourala do dvou aut a domu. U sebe měla dvě otevřená vína

Manželka obžalovaného u soudu vypověděla, že se její manžel osudného dne snažil urovnat vzájemné neshody. „Přišel mezi nás děda a řekl manželovi, že není rodinný typ. Poté vzal manžel děti na výlet do Vídně. Za nějakou dobu mi zavolal, zeptal se, jestli to myslíme vážně a oznámil mi, že chce vjet na přejezd. Dcerám jsem se nemohla dovolat. Zavolala jsem policii,“ vylíčila.

Svou verzi příběhu řekla u soudu také matka obžalovaného. „V telefonu jsem tehdy slyšela plakat syna. Ptal se dětí, proč se ho nezastaly před dědou. Bylo to traumatizující. Zhroutila jsem se,“ vypověděla žena.

Podle psychologa Jiřího Brančíka zneužívají rodiče v nefungujícím vztahu děti k vydírání často. „Velmi zřídka je využívají v případě sebevražd. V tomto konkrétním případě si však nemyslím, že si obžalovaný chtěl vzít život. Bylo to obyčejné a neférové vydírání,“ podotkl.

Jednání pokračuje ve čtvrtek, kdy zazní znalecké posudky.

ONDŘEJ VACULÍK

Nehoda si vyžádala těžké zranění.
Auto srazilo cyklistu. S těžkými poraněními skončil v nemocnici