Mám strach, že mé děti zažijí nezměrné utrpení. Mám strach, že si zničíme planetu. Jsem zděšený z toho, kolik miliard lidí zemře kvůli klimatické krizi. Tak zněla sdělení, která hlásaly nápisy na transparentech demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion. Šestice z nich si posedala na silnice po různých místech Brna a blokovala dopravu. Ve čtyřech případech je pomocí donucovacích prostředků z vozovky museli dostat městští policisté.

Jeden se však nedal a v ulici Milady Horákové k cestě se přilepil pomocí vteřinového lepidla. Strážníci byli rázem bezmocní. Na demonstranta tak nastoupili hasiči. „Z vozovky jsme ho museli odlepit pomocí benzinu,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Letní divadelní scéna v Brně.
Letní divadlo v Brně začalo i s Polívkou, podívat se připluly dešťové mraky

Další obsadili silnice v ulicích Pionýrská, Nádražní a Úzká. „Demonstranty strážníci museli z vozovky dostat donucovacími prostředky. Zraněn nikdo nebyl,“ uvedla mluvčí městské policie Markéta Skřivánková.

Aktivisté se akcí snažili upozornit na klimatickou krizi a nutný přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. „Uhlí brzy skončí. Česká republika ale na tuto blížící se realitu není připravená. Proto je nutné tlačit na vládu, aby přišla s plánem okamžitého odstupu od uhlí. Extinction Rebellion požaduje vypnutí uhelných elektráren a uhlíkovou neutralitu již v roce 2025. Cokoli jiného je bohužel pozdě a vystavujeme se riziku, že se klimatická změna naprosto vymkne naší kontrole,“ okomentovala akci mluvčí hnutí Veronika Holcnerová.

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba
Operace budeme dohánět rok a půl, říká ředitel Fakultní nemocnice Brno Štěrba

Protestní akce se kromě Brna konala rovněž v Praze, ale také v Německu, Francii, Belgii, Itálii. Cílem bylo narušit běžný chod společnosti a přinutit kolemjdoucí, aby se zamysleli nad klimatickou krizí. „Jsme hnutí občanské neposlušnosti. Vykračujeme z normy a porušujeme fungující pravidla. Formu jsme zvolili, abychom lidi vytrhli z běžného chodu a třeba jim dali námět k zamyšlení. Blokáda silnice nebyla protest proti automobilismu, ačkoli je součástí problému,“ doplnila Holcnerová.