Inspektoři v Jihomoravském kraji prověřili třináct podniků prodávajících zmrzlinu, zatím vyhodnotili šest vzorků. „U tří prodejců jsme našli nedostatky. U dvou z nich pak laboratorní testy potvrdily zvýšené množství enterobakterií,“ uvedl za státní inspekci Radoslav Pospíchal.

Bakterie se podle inspektorů ve zmrzlině objeví kvůli špatnému skladování surovin nebo jejich nedostatečnému zpracování. „Roli může hrát i nedostatečně proškolený personál,“ dodal Pospíchal.

Ilustrační foto.
Město zmrzlin: Brňané se chladí sorbetem či višní ve smetaně

Podle brněnského zmrzlináře Antonína Nováka jsou kontroloři největším strašákem pro stánkaře. „Zmrzlináři v kamenných prodejnách s dodržováním norem problémy nemají,“ je přesvědčený.

Inspektoři zkoumali přes sto třicet vzorků zmrzlin odebraných v prodejnách po celé zemi, normy nesplnilo skoro čtyřicet procent z nich. Prodejci teď mají čas na nápravu, do té doby nesmí zmrzlinu vyrábět.

PATRIK ŠVEC