„Jedno auto jsem ukradl v Rakousku a druhé v Brně. Obě byla pro policistu z Brna (řekl konkrétní jméno pozn. red.)*. K jednomu autu měl policista papíry. Auto jsem mu předal, podle mne věděl, že je kradené,“ řekl Burnek do policejního protokolu, který jihlavský soudce Zdeněk Chalupa přečetl ze spisu. Burnek totiž odmítl před soudem vypovídat. Původně se ke krádežím aut přiznal, ale před soudem ho odvolal. K doznání jej údajně donutili policisté.

Případem se nyní zabývá policejní inspekce. „Věc je momentálně ve fázi prověřování, tedy jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policisté muže zadrželi v pátek šestnáctého července odpoledne.
Migranti z Maroka hazardovali na podvozku kamionu, chytla je policie z Vysočiny

Podle informací Deníku měl policista mimo jiné poskytovat Burnekovi informace o kradených autech z registru, včetně jejich elektronického zabezpečení. Z šestnácti krádeží se Burnekovi podařilo ukrást jedenáct aut. U dalších se mu sice podařilo překonat zabezpečení, ale protože tušil, že mají sledovací zařízení, nechal je někde odstavená, aby se pro ně později vrátil. Jenže jejich majitelé je velmi rychle našli a odvezli si je zpět. Spis s Burnekem obsahuje mnoho hodin odposlechů, z nichž má být patrné, že policista o trestné činnosti Burneka věděl. Ve chvíli, kdy už kriminalisté po Burnekovi takzvaně šli, policista ho na to měl upozornit a kolegy z Vysočiny, kteří se případem zabývali, svést na jinou stopu.

Policista je stále ve službě. Podle jeho nadřízených nebyl dosud z ničeho obviněn. Mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek odkázal na informace GIBS.

Hlavní líčení bude s Burnekem v Jihlavě pokračovat v září. Předvolání k výslechu dostane i zmíněný policista a přehrávat by se měly i pořízené odposlechy. Zda se policista rozhodne před soudem vypovídat, či využije svého práva a odmítne na otázky stran řízení odpovídat, není zatím jasné.