Hrozba podle vyškovské policie nadále trvá. „V několika posledních dnech jsme zaznamenali oznámení čtyř až pěti případů, kdy měl někdo lákat děti do tmavého auta na sladkosti. Případy nadále prověřujeme," potvrdila mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

Podle zjištění Vyškovského deníku Rovnost mělo jít o zhruba padesátiletého muže v černém autě. Jaká konkrétní opatření policisté přijali, mluvčí komentovat nechtěla. „Že by ale došlo k pokusu o únos nebo fyzickému napadení nějakého dítěte, musím vyvrátit. Žádné dítě do auta nenastoupilo," informovala.

Hlavně rodiče menších dětí ale mají strach. „O ničem jiném teď s ostatními rodiči nemluvíme. Sama mám dvě malé děti školního věku, tak se samozřejmě bojím, aby se jim něco nestalo. Osobně si myslím, že pokud se někdo takový v okolí škol pohyboval, tak ho ten humbuk určitě odradil. Za nějaký čas, až to celé utichne, se ale může klidně vrátit zpátky," myslí si jedna z matek, která si nepřála zveřejnit svoje jméno.

Jednou z obtěžovaných dívek měla být žákyně vyškovské Základní školy Na Vyhlídce. „Matka dívky se na nás obrátila. Sdělila, že dcera měla být v kontaktu s tímto člověkem. Se souhlasem rodičů jsem pak kontaktoval policii," prohlásil ředitel školy Miloslav Brtníček.

Vedení základních škol žáky okamžitě informovalo, zprávu pro rodiče vyvěsilo na svých webových stránkách. Upozorňuje především na ranní příchod dětí do škol a jejich odpolední odchod domů. „O situaci víme, upozorňovali jsme žáky, co se děje. Navíc se u nás uskutečnila preventivní beseda s vyškovskou policií," podotkla zástupkyně ředitele vyškovské Základní školy Nádražní 5 Hana Bustová.

O několika případech možného obtěžování dětí policisté informovali i vyškovské strážníky. „Jakmile se něco takového vypustilo, začalo chodit velké množství informací a spekulací. Vše je ale v režii státní policie," řekl velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Svědky, kteří si všimli pohybu někoho podezřelého v okolí vyškovských škol, policisté žádají, aby se ozvali. S případným svědectvím můžou policisty kontaktovat na lince 158, nebo se dostavit přímo na Obvodní oddělení Policie České republiky v Brněnské ulici ve Vyškově. „O nových skutečnostech budeme případně dál informovat," dodala Šebková.