S nožem a pistolí v ruce vtrhli letos v únoru dva mladíci na benzinovou pumpu v Čebíně na Brněnsku. Po obsluze chtěli peníze. Policisté muže dopadli. Zjistili, že loupili, aby mohli splatit dluhy. Na jižní Moravě to není ojedinělý případ. Kraj se totiž řadí na čtvrté místo v celorepublikovém žebříčku zadluženosti.

Podle pracovnice neziskové společnosti Poradny při finanční tísni zabývající se službami pro lidi ohrožené problémy s dluhy si zájemci o úvěr nejčastěji půjčují kvůli zajištění bydlení, nebo na splátky dalších půjček. „Někteří si berou úvěry, i když vědí, že je nedokážou splácet. Řeší to pak další půjčkou. Tím se dostanou do dluhové pasti, ze které je velice těžké se dostat," varovala poradkyně, která si nepřála uvést jméno.

Splácet své dluhy nebyl schopný ani pětapadesátiletý muž z Brněnska. Hrozila mu proto exekuce. Když se o tom dozvěděla jeho manželka, rozvedla se s ním. Muž se ženě pomstil tím, že jí letos v únoru vykradl byt. Ukradené cennosti pak chtěl prodat, aby měl peníze na splacení alespoň části dluhů. „Z bytu ukradl obrazy a šperky za skoro sto tisíc korun," vyčíslil hodnotu věcí policejní mluvčí Bohumil Malášek. Dodal, že většinu kořisti pak policisté našli ve starožitnictví.

Podle pracovnice z Poradny při finanční tísni si lidé často berou půjčky na věci, které nepotřebují, a zbytečně se tak zadlužují. „Neuvědomují si rizika spojená s úvěry. Nedochází jim, že mohou přijít o práci nebo onemocní a nedokážou pak půjčky splácet. Lidem pak hrozí exekuce," varovala poradkyně.

Podle ní jsou dlužníci nejčastěji lidé se základním nebo středoškolským vzděláním. „O pomoc u nás žádají nejčastěji ženy. Jde například o svobodné matky. Nebo o ženy, s nimiž se rozvedl manžel, který zajišťoval peníze na chod rodiny," udala příklad.

Podle mluvčí firmy zabývající se správou pohledávek Hany Rákosníkové se do problému se splácením dluhů může dostat kdokoli. Výjimkou nejsou mladí lidé ani důchodci.

Mladí mají problém se splácením telefonních účtů. Důchodci se často zadlužují kvůli nim, vnoučata jim přitom slíbí, že jim budou platit. „Starší lidé si berou půjčky pro potřeby mladších členů rodiny. Ti je potom nechtějí nebo nemohou splácet. Důchod nestačí na včasné splácení závazků a dochází k zadlužení," zmínila Rákosníková s tím, že v České republice je průměrný dluh důchodce přibližně sedmačtyřicet tisíc korun.

Poradkyně z Poradny při finanční tísni upozornila, že by si lidé měli uvědomit, zda půjčku opravdu potřebují. „Pokud už si vypůjčí, měli by mít vytvořenou určitou rezervu, ze které pak lze splácet v případě, že přijdou o zaměstnání," doporučila poradkyně. Dodala, že by si lidé měli brát úvěry jen u ověřených institucí, jako jsou třeba velké banky, se kterými je snazší řešit případné problémy.