Tam se kvůli množství nočních podniků a agresivních opilých lidí o víkendu vyplatí vyhnout Mariánskému náměstí v centru Znojma. Opatrnější by lidé měli být i v dolní části města. „Je tam ubytovna pro sociálně slabé. Jde často o dříve trestané lidi," řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Naopak na znojemském nádraží je podle mapy víceméně klid.

V Brně stačí chvilková nepozornost nebo rozepnutá kabelka, a cesta tramvají skončí vyřizováním nových dokladů. „Nejvíce případů krádeží máme z Mendlova náměstí," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Podobné problémy byly donedávna na hlavním nádraží. Podle strážníků se situace změnila po nainstalování kamerového systému v okolí. V červenci strážníci díky němu chytili tři zloděje.

Nebezpečná místa v kraji
Znojmo
• Mariánské náměstí 
v centru města
• dolní část města

Brno
• Mendlovo náměstí
• Stará osada
• Zábrdovice

S nepozorností cestujících se snaží bojovat i brněnský dopravní podnik. „Z reproduktorů hlásíme, aby lidé byli opatrní. V některých tramvajích a trolejbusech pouštíme na obrazovkách videa strážníků a policie, jak se lidé mají chovat, aby kapsářům ztížili práci," řekla mluvčí Barbora Lukšová.

Jedna z nejproblematičtějších oblastí v Brně byla donedávna Stará osada. „Tam se kradlo víc než jinde, navíc tam byla častá přepadení. Už několik let jezdíme toto místo často kontrolovat," upozornil Ghanem. Situace se podle něho zlepšila, bezproblémová ale ještě není.

Zloději si své oběti často vytipovávají. Soustředí se hlavně na unavené nebo opilé jedince, kteří nevnímají, co se kolem nich děje. „To byl problém oblasti Na Baštách. Tam občas chodí skupiny zlodějů, co se zaměřují na lidi, kteří únavou usnou na lavičce. Dva takové zloděje se nám nedávno podařilo chytit," řekl Ghanem.

Takzvaní řetízkáři, zloději, kteří se soustředí na okrádání starých bezmocných žen, třeba i s berlemi, zase operují hlavně v Zábrdovicích. „Pokud uvidí šperk, kterému přiřknou vysokou hodnotu, kvůli němu i napadají," varoval Ghanem.

Zároveň upozornil, že okolí Cejlu, které má v Brně špatnou pověst, se už není potřeba vyhýbat. „Situace tam není tak špatná, jak si spousta lidí myslí. Počtem případů se od jiných čtvrtí výrazně neliší," poznamenal Ghanem.

Lidé by podle něho neměli podceňovat situaci, když je někdo přepadne. „Volání tísňové linky není zbytečné, hlídky hlavně v centru města bývají zpravidla jen pár set metrů daleko," uvedl mluvčí.

Hlídku však nesehnal student Peter Kováč, kterého před časem přepadli u Masarykovy ulice v Brně. „Dva muži mě přitiskli ke stěně a na břicho mi přitlačili pistoli. Řekli, že nemám dělat blbosti," popsal zážitek Kováč, kterému muži ukradli peněženku a utekli.

Pistole, která sice vypadala reálně, prý byla podle policistů nejspíš jen maketa.