„Byli to čtyři mladí lidé, kteří se v pátek občerstvovali v otnickém hostinci. Poté opilí začali spreji, které měl jeden z nich v batohu, projevovat svůj výtvarný talent. Obyvatelé vesnice a především majitel rodinného domu pro to samozřejmě neměli pochopení a přivolali policii," popsala mluvčí vyškovských policistů Alice Musilová.

Pachatelé ve věku od osmnácti do třiadvaceti let způsobili škodu za téměř devatenáct tisíc korun. Nyní čelí podezření z trestného činu poškození cizí věci. „Trestní zákoník takové jednání hodnotí až rokem za mřížemi," připomněla mluvčí.

Nebylo to poprvé

Zásah policie si vyžádali i v sousedních Bošovicích. Zloděj z agregátu v objektu jedné z firem totiž odčerpal o velikonočním víkendu víc než sto litrů nafty. Slavkovští policisté už vědí, o koho jde.

Muži, který si nelegálně přilepšil o palivo v ceně tří a půl tisíce korun, nepomohlo ani to, že si všiml kamery v objektu a natočil ji na jiné místo. „Zanedlouho kolegové přišli na to, kdo na místě mohl být. Zjistili také, že na něj vydal Okresní soud v Chrudimi souhlas se zadržením pro jinou majetkovou trestnou činnost," poznamenala Musilová.

O pár dní později už policisté narazili na zloděje osobně, a to díky dalšímu prověřování na místě činu. „Kontrolovali auto, které se pohybovalo v okolí odlehlého objektu, a zjistili, že na místě spolujezdce sedí podezřelý muž. Nechtěl se vzdát bez boje, museli jsme použít pouta," dodala mluvčí.

Dvaatřicetiletý zloděj čelí podezření z trestného činu krádeže a hrozí mu až dva roky za mřížemi. Ukradenou naftou a poškozením cizí věci zavinil škodu dosahující téměř pěti tisíc korun.