„Nijak se neprokázaly, nezavolaly předem. Drze vešly ke starší ženě domů s tím, že jdou kontrolovat, v jakých podmínkách žije, protože je to jejich práce,“ upřesnil zbýšovský starosta Jaroslav Žalkovský.

Jakmile se o případu dozvěděl, zamířil k domu, ale podivná trojice už byla pryč. „Naštěstí zasáhla jedna místní žena, které se to celé nezdálo. Nemyslím si, že právě v tomto případě chtěli něco nabízet. Možná jen plánovali krást,“ dodal starosta.

Obec podle něj o podobných hrozbách obyvatele často informuje. Také varuje před podomními prodejci, kteří podle obecní vyhlášky nesmí své zboží nebo služby ve vesnici nedaleko Slavkova u Brna nabízet.

Zrovna před měsícem starosta vyhnal z obce dva muže, kteří se vydávali za techniky.

Ilustrační foto.
Podvodníci přišli vyměňovat elektroměr. Ze Zbýšova je vyhnal starosta

Chtěli starší ženě vyměnit elektroměr. „Kdyby nebylo syna, který nás upozornil, mohla se zavázat k něčemu, co vůbec nechtěla,“ řekl Žalkovský.

O falešných sociálních pracovnicích informoval policisty. „Kolegové na místo vyjeli ihned po ohlášení, ale skupinka už byla pryč. Nic neukradli,“ oznámila mluvčí vyškovské policie Alice Musilová. Strážci zákona podle ní zjistili, že trojice zmizela směrem na Brno.

Podobné případy jsou podle mluvčí časté. Proto se policisté snaží hlavně důchodce varovat. „Informujeme neustále, ať neotevírají cizím lidem, jako v tomto případě, nedomlouvají si s nikým schůzky. Většinou jde o podvodníky, kteří se chtějí jen obohatit. Žádný sociální pracovník by se takhle určitě nechoval,“ doplnila Musilová.

Zajištěná marihuana (ilustrační foto).
U cizince podezřelého z krádeže policisté našli 19 balíčků. Asi s marihuanou

Upozornila, že jen na Vyškovsku vyšetřovatelé podobných případů evidují za rok desítky, třeba v Bučovicích podvodník ženě před pěti lety ukradl sto tisíc korun. „Pokud nikdo z prodejců neporuší zákon, policie s tím nemůže nic dělat,“ dodala.

Porušení zákazu podomního prodeje podle ní řeší jen přestupková komise.

Pozor na podvodníky nebo takzvané šmejdy nabízející nevýhodné služby a nekvalitní předražené zboží si dává Marie Nováková ze Zbýšova. „Jsem už starší a mám z nich vážně strach, protože k nám na vesnici jezdí docela často a chodí dům od domu,“ svěřila se.

Na Blanensku navštěvují šmejdi často tamní Drnovice, a to i přes zákaz podomního prodeje. Teď je podle starosty klid, ale jen dočasný. „Když venku mrzne, tak se jim nechce chodit po vesnici. Předpokládám, že na jaře se zase vrátí a budou to zkoušet,“ přiblížil problémy starosta Petr Ducháček.

Podle něj úplná obrana proti těmto pachatelům neexistuje. „Když se o nich dozvíme, okamžitě varujeme rozhlasem. Zastydí se a utečou, ale přijdou další. Nevíme, jak se proti nim bránit,“ podotkl Ducháček.

Ilustrační foto.
Lidé neplatí za nájmy ani odpady. Radnicím dluží statisíce