Přepadení nedaleko Nížkovic na Vyškovsku nacvičovala rodina každý všední den víc než rok v kuse. „Nejpozději v listopadu 2012 vytvořil obžalovaný Radek Waschta starší plán přepadení. Stanovil harmonogram, vybral aktérům role, opatřil falešné poznávací značky, zábrany, vysílačky, zbraň a semafory," přečetl z obžaloby státní zástupce Milan Richter. Rodina jezdila v noci hlídkovat do okolí Blanenska, Vyškovska a Hodonínska, kde vyhlíželi poštovní auta.

Otec se podle dětí odvolával na těžký život a rodinnou soudržnost. „Řekl, že doba je těžká a nenapadá ho nic jiného, než že přepadneme poštovní auto. Prý máme týden na rozhodnutí, ale stejně jsme v tom všichni. Tlačil na mě. Řekla jsem, že mu s tím pomůžu," řekla ve středu Denisa Waschtová.

Ilustrační foto.
Rodinná loupež: otec vytvořil plán, s manželkou a dětmi přepadl poštovní vůz



Ve čtvrtek u soudu Waschta starší zdržoval svou výpověď, Měl prý zdravotní problémy, které ale lékařka vazební věznice nepotvrdila. Při pátečním jednání proto obžalovaný ve výpovědi pokračoval, podobně vyvracel tvrzení svých dětí. Soudce mu dal dvě hodiny na vyjádření. „Předseda senátu musí dbát na to, aby se jednání neprotahovalo. Obžalovaný svým jednáním včera zmařil část jednání, kdy mohl vypovídat,“ vysvětlil soudce Aleš Novotný.

Ve výpovědi otec uvedl, že ho syn vydíral. Neměl prý na vybranou, musel s ním spolupracovat. „Často jsme se hádali. Nutil nás, abychom zorganizovali přepadení. Radka s manželkou známe, doufali jsme, že strach z lesa a nervy ho přesvědčí, abychom skončili. Pak jsme přesvědčili i dceru, chtěl to Radek. Nikdo jsme nepočítali s tím, že k loupeži dojde. Dělali jsme to kvůli němu. Koho jiného mohlo napadnout vymýšlet pořád další a další změny a plány? No jedině toho, kdo na té pozici byl,“ popisoval u soudu otec rodiny fakt, že celou loupež organizoval jeho syn.

Sedmnáct řidičů přistihli pod vlivem alkoholu policisté, kteří v pátek brzy ráno kontrolovali krajské silnice. Na různých místech jižní Moravy hlídkovalo více než dvě stě policistů.
Nárazová policejní akce odhalila 17 opilých řidičů. Dva jeli s víc než promile



Radek Waschta starší také naznačil, že je případ zmanipulovaný. Policisté se prý záměrně neptali na věci, které zazněly v nahrávkách. Tři hodiny nahraných rozhovorů otce s rodinou odevzdaly děti na policejní služebně ve Vyškově, kde se přiznali k loupeži. „Je to vůbec uvěřitelné?“ ptal se otec. Nestále přitom poukazoval na to, že jeho děti křivě vypovídaly a vyšetřovatelé se záměrně nezabývali důkazy v jeho prospěch.

Přestože se podle otce Waschta mladší chová velice arogantně a soudu se prý přetvařuje, syn ve středu vypovídal pravý opak. „Ponižoval mě. Zmlátil mě a oznámil mi, že buď budu dělat řidiče na další akci, nebo mu budu každý týden nosit peníze, jako vyrovnání toho, co mu dlužím. Pak jsme se se sestrou rozhodli, že půjdeme do Vyškova na policii a oznámíme to," řekl syn.

Kolona aut u mostu přes Nové Mlýny
Nové Mlýny zůstanou otevřené. Auta bude na most pouštět chytrý semafor



Waschta starší se bránil. Syn se ho prý snažil poškodit. „Radek v ten den vytáhl zbraň, spočítal si náboje a řekl, že má chuť střílet. Nikdy jsem neměl v úmyslu přepadení provést, nikdy jsem neměl revolver připravený k použití. Neměl jsem ale na vybranou. Když přišel signál, že mám zahájit přepadení, bylo mi jako když se v pátek po práci člověk osprchuje a jde na procházku. A dva metry od něj to do zdi napálí náklaďák. Byl bych velice rád, aby soud zvážil všechny mé kontexty chování," apeloval často na soudce.

Soudce ponechal Waschtu staršího ve vazbě, protože by mohl ovlivňovat výpovědi ostatních obžalovaných. Matka i její dvě dospělé děti jsou stíhaní na svobodě. Jednání bude pokračovat jedenáctého června.

Dlouho plánovaný pětadvacetimetrový bazén za Lužánkami má svou podobu, stát má do dvou let.
Brno představilo nový bazén za Lužánkami. Vznikne do dvou let