Zřizovatelem základní školy je město. Zda se budou proti verdiktu krajského soudu odvolávat, ředitel školy Jiří Kyjovský zatím neřekl. „Není to pravděpodobné, ale ani vyloučené. Záleží i na vedení města,“ sdělil Kyjovský. Rozhodnutí soudu nechtěl komentovat.

Osm milionů osm set tisíc korun, které mají bývalému žáku zaplatit, udělá díru do rozpočtu Rousínova. „Je to jeho nemalá část a tím pádem jiná investice utrpí. Ale tím, že jednání trvá už dlouho a k určitému výsledku už nějakou dobu směřovalo, tak jsme vše konzultovali s právníkem, vedením města i zastupitelstvem. Jsme tak připravení tuto situaci řešit,“ dodal Kyjovský.

Na Borise Trávníčka před šesti lety spadl při exkurzi náhrobní kámen na židovském hřbitově v Rousínově. Základní škola Rousínov musí poškozenému zaplatit necelých devět milionů korun. Rozsudek není pravomocný.
Odškodnění za pád náhrobku na chlapce? Čeká se na krajský soud

Událost se stala 10. června 2011. Při školní exkurzi na rousínovský židovský hřbitov zavalil tehdy třináctiletého Borise Trávníčka náhrobek o váze několika set kilogramů. Učitel Jan Vágner se s žáky na zavřený hřbitov dostal dírou v plotě. Chlapec přežil jen díky rychlé pomocí zdravotníků, měl těžká zranění vnitřních orgánů, rozdrcené obratle a zlomenou nohu. Skončil na invalidním vozíku.

Okresní soud ve Vyškově potrestal v dubnu 2012 učitele roční podmínkou. Každý z rodičů chlapce dostal v roce 2015 při jiném soudním jednání jeden milion korun jako odškodné. Boris Trávníček zažaloval školu na podzim roku 2013 o odškodné 14 milionů korun za způsobený úraz.

Ilustrační foto.
Naboural do stromu. Řidič zemřel, tři mladí muži se zranili