Chytit sprejery při činu se policistům podaří jen v málo případech. „Mají hodně únikových cest,“ přiznává policista.

Policie řeší přes léto i třicet případů sprejerství za měsíc. „Za celý rok evidujeme 175 případů poškození vlakových souprav či jiného drážního vybavení. Jen za listopad prověřujeme sedmnáct podobných případů,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Škoda na vlakových soupravách je za rok asi 1,75 milionu korun. „Jenom jeden nápis na vlaku vychází na čtyři tisíce korun, a to jsou náklady pouza na očistu,“ přibližuje hlídající policista.

Ilustrační foto
Jak se zahřívají bezdomovci v zimě? Volají záchranku, aby skončili v teple

V říjnu v Rájci-Jestřebí i Adamově na Blanensku sprejery zachytila přímo v akci bezpečnostní kamera. „Pokud byste poznali sprejery, můžete se svým svědectvím přihlásit na linku 158 nebo přímo na telefon 974 628 911,“ vyzval mluvčí Šváb.

Specializované akce dělají policisté několikrát do měsíce po celém kraji. Kontroly provádějí mezi čtvrtou hodinou odpolední a pátou hodinou ranní. „Asi před čtyřmi lety jsme našli celý vagón nastříkaný stříbrnou barvou. Někteří házeli nafukovací balonky, na vagonech to dělalo tečky, jiný sprejer stříkal po projíždějících vlacích,“ vzpomíná policista.

Policisté se při akcích na železnici zaměřují nejen na sprejery, ale také na cestující, kteří porušují předpisy a třeba přebíhají přes koleje.

Ilustrační foto.
Požár chaty omezil provoz na trati. Hasiči rozebrali střechu