Policie sice zveřejnila jeho fotografii, přesto ho ani po několika měsících nedopadla. „Doposud se jej vypátrat nepodařilo. Případ prověřujeme jako pokus o podvod, za což by případnému pachateli hrozily až dva roky odnětí svobody,“ sdělil v pátek hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Na trik před časem upozornil jeden z vybírajících. „Přišlo mu podivné, že bankomat požadované bankovky nevydal. Při podrobnějším ohledání přístroje si všiml právě speciální lišty. Informoval o tom banku, které bankomat patří, a následně se o věci dozvěděli policisté,“ přiblížil Zámečník.

Ilustrační foto.
Pro zraněného motorkáře letěl k Lužicím vrtulník. Muž je ve vážném stavu

S využitím takzvané hradecké listy se museli vypořádat vybírající u několika bankovních ústavů. „Evidujeme jednotky případů za rok, kdy se naši klienti stali oběťmi tohoto falešného krytu výdejního prostoru bankomatu. Před klientem skryje vydané peníze. A poté, co klient od bankomatu odejde bez vydané hotovosti, peníze odcizí zloděj, který lištu nainstaloval,“ přiblížil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Upozornil, že banka všem poškozeným klientům ztráty plně kompenzovala. „Naše bankomaty jsou zároveň vybavené kamerovým systémem, který nám významně usnadňuje identifikaci pachatelů ve spolupráci s policií,“ doplnil Hrubý.

Ilustrační foto.
V Hodoníně brojí proti psím výkalům. Venčení ve vnitroblocích by lidé zakázali

Škoda se v podobných případech pohybuje v řádu tisíců korun za rok. To je i obvyklý vybíraný obnos. „Průměrná požadovaná hotovost se pohybuje okolo částky 3800 korun,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Její banka i kvůli bezpečnosti přechází na bezkontaktní výběry z bankomatů. „Tento způsob je rychlejší, pohodlnější, a navíc i bezpečnější než klasický výběr, jelikož se klient vyvaruje nebezpečí skimmingu,“ vysvětlil manažer útvaru pro platební karty Oldřich Fremr.

Karel Zavadil z Veselí nad Moravou vystavuje v Mikulově přes stovku terarijních zvířat. Mezi nimi je i třímetrová krajta nebo mávajicí kajman.
Návštěvníci si pohladí třímetrovou krajtu Boženku, kajman Bohoušek dětem zamává

Právě skimming byl módní u zločinců před několika lety, což potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek. „Dříve byla v kurzu při napadení kreditních karet různá čtecí zařízení. Domníváme se, že zabrala prevence, takže lidé se ke kartám chovají zodpovědněji a kontrolují také bankomat. A hned od něj řeší případné problémy mobilem,“ dodal Malášek.