„Při kontrole jim sdělil podezření, že má v nákladovém prostoru nějaké osoby. Po otevření návěsu kamionu v něm policisté objevili čtyři cizince, tři dospělé a jedno dítě. Všichni byli bez dokladů a sdělili, že jsou z Iránu,“ informoval policejní mluvčí David Chaloupka.

Jak a kde se lidé do nákladového prostoru kamionu dostali budou policisté zjišťovat při výslechu za přítomnosti tlumočníka. „Řidič kamionu zřejmě nebude stíhán za převaděčství, na cizince upozornil sám a vše nasvědčuje tomu, že s jejich nestandardním cestováním nemá nic společného,“ dodal Chaloupka.

Cirkus Humberto v Brně.
Za pandemie byl cirkus Humberto nedobytná pevnost, říká jeho ředitel

Naposledy zadrželi nelegální běžence celníci letos v únoru na parkovišti u dálnice D2 nedaleko státní hranice se Slovenskem. „Hlídka procházela brzy ráno parkoviště u dálnice. Kontrolovala řidiče a doklady k přepravovanému nákladu u jednotlivých zaparkovaných kamionů. Jeden z celníků si všiml dvojice mužů přicházející od zelené hranice se Slovenskem,“ přiblížila tehdy mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Vzhledem k podezření, že hranici přešli nelegálně, se celníci rozhodli ověřit jejich totožnost. „Komunikace byla velmi složitá, poněvadž pouze jeden z mužů se dokázal částečně domluvit anglicky. Muži byli promrzlí, a tak je celníci odvezli na služebnu a poskytli jim horký čaj,“ připomněla Temňáková.

Celníkům se podařilo zjistit, že se jedná o Alžířana a Syřana. „Alžířan u sebe neměl žádné doklady. Syřan měl evidenční kartu imigračního tábora v Srbsku. Celníci přes zkontaktovali policisty. Hlídka cizinecké policie se na místo dostavila přibližně za půl hodiny a muže převzala k dalšímu šetření,“ dodala v únoru Temňáková.