Už před třemi lety úřad ve Slavkově u Brna vydal zákaz terénních úprav i nařízení, na základě kterého měla být do tří let odstraněná navážka. Před koncem loňského roku však rozhodnutí krajský soud zrušil.

Spolek nyní podal na slavkovské úředníky stížnost pro podjatost. „Důvody jsou dlouhodobé. Řadu jejich rozhodnutí krajský úřad i soud shledal jako nezákonnou. Je evidentní, že smyslem je poškodit spolek,“ odůvodnil jeho advokát Jan Pořízek.

Poslední kapkou k podání stížnosti prý byla stavba poldru na příjezdové cestě k dráze. Brání totiž provozu. „Slavkovský úřad povolil stavbu a nehleděl na odvolání spolku ani na to, že nebyla potvrzená územním rozhodnutím,“ poukázal.

Na příjezdovou cestu k bývalé motokrosové dráze ve Vážanech nad Litavou vedení vesnice umístilo ceduli. Řidiče kamionů upozorňuje na zákaz navážení hlíny.
Tabuli přehlíží. Na vážanskou skládku kamiony jezdí dál

Stížnost řeší Krajský úřad Jihomoravského kraje. „Ten také rozhodne,“ řekla pouze mluvčí města Veronika Slámová. Jak za kraj doplnil Jiří Klement, rozhodnutí vydá nejpozději přespříští týden.

Stávajícímu sporu se nevyhnul ani starosta Vážan nad Litavou Václav Matyáš. „Spolek stavbu propustku označil za schválnost. Tak tomu ale není. Už asi před rokem o ni požádal zemědělec, jehož pozemek leží u příjezdové cesty. Na něm se mu kvůli cestě zadržovala voda,“ vzkázal Matyáš.

Při stavbě podle něj navíc narazili na archeologický nález a v současnosti se v místě koná archeologický výzkum.

Podle něj posudky ukazují, že je v místě přes dva a půl milionu tun různého stavebního odpadu a zeminy. Loni v srpnu tak obec podala trestní oznámení pro poškozování životního prostředí. „Vyšetřování trvalo asi rok. Nyní bude věc řešit okresní soud. Věříme, že se naše výtky prokážou. Vždyť navážka dosahuje v nejvyšším místě osmadvaceti metrů a v nejnižším osm. A na víc než třech hektarech cizích ploch je skládka sjetá,“ dodal Matyáš.

Pohled na nechtěnou motokrosovou dráhu ve Vážanech nad Litavou.
Odvážet hlínu? Nesmysl, tvrdí Vážanští o budoucnosti nechtěné motokrosové dráhy

Matyáš musel řešit i anonymy hanobící jeho osobu. „Na spolek je vyvinutý velký tlak, tak zkouší uvádět nepravdy,“ zmínil starosta.

Věří, že pokud podjatost krajský úřad nepotvrdí, Slavkov opraví a obnoví zákaz navážení i postupnou likvidaci navážky. Slámová zatím byla opatrnější. „Nemůžeme předjímat další postup do doby rozhodnutí,“ uvedl.

Pořízek zase věří v prokázání tvrzení spolku. „Bylo by ideální, kdyby se rozhodnutími nad pozemky SVS Delta Racing Team zabýval jiný úřad a lidé, kteří by nebyli ovlivnění negativním vztahem,“ sdělil.

Léta sporů
• Problémy s dráhou se vlečou od roku 2008.
• V roce 2014 úřady rozhodly o uvedení lokality do původního stavu. Krajský soud v Brně vyhověl žalobě spolku.
• Obec podala hromadnou žalobu, k níž se připojilo přes dvacet majitelů zasažených pozemků, a trestní oznámení.