Navíc stále přibývají. „V roce 2017 jsme zaznamenali 434 útoků a loni dokonce 660,“ oznámil ve čtvrtek policejní mluvčí Pavel Šváb. Skutečný počet může být podle něj ještě mnohem vyšší.

Asi devět z deseti obětí jsou ženy. „Představují snadný cíl. Muži bývají spíše racionální, méně podléhají emocím a snadněji odolají,“ říká psycholog Jiří Brančík.

Zdroj: Policie ČR

Podvodníci jsou stále vynalézavější. „Řešíme případ, kdy lidé na sociálních sítích reagovali na podvodný e-mail s příslibem lákavého domácího přivýdělku jen založením účtu, který dají k dispozici,“ popsal vedoucí jihomoravského oddělení informační kriminality Stanislav Kovárník.

Ilustrační foto.
Bojovníkovi s terorismem poslala téměř 300 tisíc korun. Naletěla podvodníkovi

Podvodník osloví e-mailem účetní bohatých firem a jménem jejich majitele nařídí převod peněz na založené účty. „Neznámý pachatel tak ze 130 firem vylákal celkem čtyři miliony korun,“ doplnil Kovárník.

Na internetu lidé nemusí přijít jen o peníze. Velké nebezpečí hrozí dětem. „Osmatřicetiletý muž získával nahé fotky dívek ve věku devět až sedmnáct let. Vyhrožoval zveřejněním, pokud nebudou spolupracovat,“ řekl Kovárník.

Zneužívání dětí na internetu se snaží zabránit policejní koordinátoři prevence. Vytvořili například zábavnou mobilní aplikaci. Je to hra, ve které děti sbírají body a dozvídají i se důležité informace.

Program na ochranu proti internetové kriminalitě pro základní školy připravili i ve středisku volného času Lužánky. Ale ne moc úspěšně. „Čekali jsme, že se učitelé o téma budou víc zajímat,“ komentovala účast lektorka programu Kyberšikana Katja Ropret Perne.

Zdroj: Policie ČR
Ilustrační foto,
Lodní inženýr se bál somálských pirátů, žena mu poslala dva miliony. Přišla o ně