Policisté loni museli vyšetřovat více krádeží luxusních aut. „Kradli je především Poláci v satelitních městech okolo Brna. Poté s nimi odjížděli dále do Polska a prodávali je do východní Evropy,“ popsal kriminalista Libor Kachlík.

Identikit hledaného.
Policisté pátrají po muži, který v Líšni znásilnil ženu

Poláci podle něj často vykrádali také kamiony na odpočívadlech. „Proříznou plachty a za půl hodiny vykradou půl kamionu,“ upřesnil Kachlík.

Kriminalita v kraji:

• Pachatelé se loni vloupali do 2483 objektů. Častěji do rodinných domů, než do bytů.
• V roce 2017 policisté vyšetřovali o 122 vloupání více.
Krádeží policisté loni vyšetřovali 6031. Proti roku 2017 to je o 324 případů méně.
• Největší pokles je u aut. Krádeží je o pětinu méně.


Podobné krádeže potvrzuje i ředitel přepravní společnosti Moss logistics Petr Šťastný. „Zloději často pouze naříznou plachtu, aby se podívali, co kamion veze a když je zboží nezajímá, nechají náklad být. Pokud víme, že vezeme dražší zboží, náklad radši připojišťujeme a více zabezpečujeme nákladový prostor plombami a celními lanky,“ vysvětlil.

Zloději z ciziny mají podle policistů na svědomí i vloupání do rodinných domů. „Z konce loňského roku máme pachatele z Kolumbie. Jinak jsou především z Polska a Slovenska,“ popsal policista Kachlík.

Lidé přitom mají několik možností, jak si dům zabezpečit. „Mohou mít třeba elektronický hlídací systém nebo kamery,“ popsal za firmu Alarmo Petr Novotný. 

Na dálnici u Brna se střetlo nákladní auto s dodávkou.
Na dálnici D1 se srazil kamion s dodávkou