Online reportáž

"Někdo šíří po facebooku nepravdivou zprávu, že budeme zavírat obchody. Není to pravda, nic takového jsme neřekli a neplánujeme. Mrzí mě, že se někteří lidi takhle chovají. A další nepravdivá informace, kterou někdo šíří, je, že má být zítra (v pátek) vyhlášena karanténa Prahy. Není to pravda," napsal předseda vlády v noci na twitteru a facebooku.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

Babišova vláda se dopoledne kvůli aktuální situaci kolem šíření nemoci sejde na mimořádném zasedání a podle všeho přijme další restriktivní opatření. Během středy v České republice výrazně stoupl počet nakažených lidí. Od předchozího dne hygienici zaznamenali 31 nových případů, což byl dosud nejvyšší denní nárůst.

Celkem bylo večer v Česku 94 lidí prokazatelně nakažených novým typem koronaviru, z toho dva jsou podle ministerstva zdravotnictví v poměrně vážném stavu.

Učitel. Ilustrační snímek
Měsíc doma. Učitelé posílají úkoly emailem

V Česku už platí zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Do odvolání jsou také zavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že pokud by šíření viru nadále pokračovalo rychlým tempem, je namístě uvažovat o omezení pohybu lidí ve veřejném prostoru.

Eva Gottvaldová
Vláda se rozhodla odvolat hygieničku Gottvaldovou. Nahradí ji Rážová

Ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) rozhodne o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. Po vládě chce, aby vyhlásila nouzový stav.

V karanténě jsou kvůli koronaviru i dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii, uvedla vedoucí Kanceláře Senátu Jana Vohralíková. Podle České televize jsou těmito senátory Tomáš Goláň (Senátor 21) a Šárka Jelínková, nakažení koronavirem u nich testy neprokázaly. 

 "Vláda by měla rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnu o zavedení kontrol na německých a rakouských hranicích," napsal Hamáček na twitteru před mimořádným jednáním vlády k situaci kolem šíření nového typu koronaviru. Kontroly se na hranici pravděpodobně vrátí od páteční půlnoci. Policisté budou rovněž kontrolovat, zda lidé dodržují karanténu. 

Ilustrační foto
Místo léčení lidí skončíme sami v karanténě, obávají se lékaři

 „Veškerá místa, kde se lidé potkávají, jsou riziková. Ta situace se nevyvíjí úplně dobře, takže budeme muset přijmout další opatření,” nechal se před jednáním vlády slyšet i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na stole jsou podle něj veškeré varianty. Je třeba jednat rychle a razantně.

V Česku je stále 94 případů

V Česku zůstává k dnešnímu ránu 94 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, během noci počet infikovaných nestoupl. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví a vyjádření ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na twitteru. Testy absolvovalo 1816 lidí. O aktuální situaci kolem onemocnění bude ráno na mimořádném zasedání jednat vláda, zřejmě přijme další opatření proti šíření nákazy.

"Celkem jsme již vyšetřili 1816 osob. K dnešnímu ránu stále platí 94 pozitivních pacientů," uvedl Vojtěch. Ve středu řekl, že stav dvou pacientů je vážnější. Jeden z těchto pacientů byl na jednotce intenzivní péče v pražské Nemocnici na Bulovce. Druhou pacientkou s obtížnějším průběhem nemoci je seniorka hospitalizovaná v Brně.

Během středy v České republice výrazně stoupl počet nakažených lidí. Od předchozího dne hygienici zaznamenali 31 nových případů, což byl dosud nejvyšší denní nárůst.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Nákaza novým typem koronaviru se potvrdila už ve všech 14 krajích. K dnešnímu ránu bylo v Česku 94 potvrzených případů, nejvíc v Praze - 48. Následuje Ústecký kraj, který má zatím 16 pacientů, a Středočeský kraj s 11 infikovanými. Přehled případů po jednotlivých regionech zveřejnil ráno na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO).

V Olomouckém a Královéhradeckém kraji jsou zatím čtyři lidé s koronavirem, ve Zlínském tři. Po jednom případu mají momentálně Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský, Liberecký, Jihočeský, Karlovarský, Moravskoslezský kraj a Vysočina.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník