A začíná tak s novým seriálem Pravda a lži o koronaviru, který bude každý týden několik takových informací, pravd a tvrzení ověřovat, vysvětlovat a případně vyvracet. Pokud se ale ukážou jako pravdivé, tak i potvrzovat. „Projekt navazuje na úspěšný čtvrteční seriál Deník proti fake news, v němž dál pokračujeme. Nový seriál bude jeho nedílnou specializovanou součástí,“ poznamenal šéfredaktor Deníku Roman Gallo.

Šestý díl seriálu naleznete zde:

Nejčastější fámy o covidu: Očkované osoby se chovají jinak

Celý minulý týden se Deník věnoval nejčastějším tvrzením o covidových vakcínách. Právě očkování je totiž předmětem nejvíce často navzájem se vylučujících tvrzení, která kolují po sociálních sítích. Deset fám, které pečlivě vybrali reportéři Deníku, specializující se na dezinformace, jsme představili v šesti dílech.

Zdroj: Deník- nový seriál Deníku o tom, čemu lidi věří v souvislosti s covidem. Každé tvrzení prověříme a napíšeme o něm
- začínáme teto týden 10 tvrzeními o očkování, které často kolují mezi lidmi
- velký článek o prvních pěti fámách vyšel v pondělním vydání Deníku, každý další den jsme pak rozeberali jednu další fámu či pravdu, pohromadě je najdete na www.denik.cz v rubrice o fake news
- nyní odpovídáme i na vaše otázky

Otázka:
Dobrý den, prosím o ověření informace, že vakcíny od firmy Pfizer, které se očkují v těchto dnech, mají prošlou expiraci, kterou o tři měsíce prodloužilo ministerstvo zdravotnictví. Předem děkuji.
S pozdravem Váš čtenář Pavel

Odpověď redakce:

Vážený pane Pavle, Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že o prodloužení expirace rozhodla Evropská léková agentura (EMA) už zkraje září. Část lékařů to ale kritizuje.

O prodloužení expirace ze šesti měsíců na devět se rozhodlo pro vakcíny od firmy Pfizer. Doporučení vydala EMA plošně pro všechny členské státy EU. „EMA rozhodla u prodloužení expirace vakcín Comirnaty už 10. září tohoto roku. Jelikož EMA nemůže prodloužit expiraci zpětně již vydaných šaržím, vydala doporučení, na základě kterého ministerstvo zdravotnictví požádalo Státní ústav pro kontrolu léčiv o odborné stanovisko, na základě kterého následně vydalo rozhodnutí, které přijalo prodlouženou expiraci u vakcín Comirnaty od firmy Pfizer,“ potvrzuje procedurální proces Martian Čovbanová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Pátý díl seriálu naleznete zde:

Nejčastější fámy o covidu: Tajné info: nemocnice jsou plné očkovaných

O tom, že vakcíny mají „po spotřebě“, informovali veřejně někteří lékaři. „Vakcínám došla expirace. V životě jsme nezažili, že se pacientům aplikuje prošlá vakcína. Jak je tohle možné, kdo se pod to podepsal,“ zkritizovala postup pediatrička Karen Pumrová na začátku prosince na veřejném protestu doktorů u Domu lékařů. Panují obavy, že vakcína po expiraci by mohla organismu ublížit.

Podle vyjádření ministerstva ale o tom spekulovat není nutné. Prodloužení expirace předcházelo vyhodnocení takzvané stability léčivého přípravku, které potvrdilo, že prodloužen nemá na kvalitu vakcíny vliv. „U těchto šarží vakcín, kterým byla zpětně prodloužena expirace, není snížena účinnost nebo větší riziko vedlejších účinků, jde jen o dodatečné prodloužení,“ vysvětluje stanovisko Martina Čovbanová, mluvčí resortu.

Děkujeme za váš zájem, redakce

Výzva čtenářům Deníku a deník.cz

Je dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že média neříkají o covidu pravdu. Že zamlčují rizika, negativní dopady vakcíny a další zásadní informace, které jsou v rozporu s tím, co slyšíte od vlády a většiny expertů v televizi či čtete v novinách.

Možná, že tento pocit máte i vy či vaši blízcí nebo známí. Proto se na Vás obracíme s nabídkou: pošlete nám konkrétní informace o varovných případech spojených s pandemií či vakcinací, o nichž víte a o kterých se veřejně nikdo nedozví.

Svoje podněty, prosím, pište na email na adresu: alena.pancerova@denik.cz anebo poštou na adresu U Trezorky 921/2, 158 00 Praha 5 – Jinonice, na obálku nadepište Covid.

Každou upřímně míněnou informaci od Vás prověříme a bez ohledu na výsadek našeho šetření o ní v Deníku napíšeme.

Předem děkujeme,
Roman Gallo
šéfredaktor Deníku