Hamáček Deníku potvrdil, že po celou dobu jednání grémia v Lidovém doně dodržoval nařízená opatření, tedy zakrytí nosu a úst rouškou i rozestupy. Jak je tedy možné, že se nakazil?

„Bohužel platí, že žádná ochrana není stoprocentní. Veškerá opatření slouží k tomu, aby se minimalizovala rizika přenosu. O to víc prosím naše spoluobčany, aby nařízení vlády dodržovali,“ sdělil ministr vnitra Hamáček Deníku. Ostatní účastníci schůzky mají negativní test, ale celé vedení sociální demokracie je v dobrovolné karanténě.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD)
Ministr Toman má koronavirus. Před pár dny se sešel se Zemanem

Členy grémia ČSSD jsou vedle Hamáčka i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, poslanci Roman Onderka, Ondřej Veselý, Michal Šmarda, senátoři Milan Štěch a Petr Vícha i předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Roman Váňa. Štěch a Vícha v Lidovém domě nebyli. Naopak přítomen byl ministr kultury Lubomír Zaorálek, který členem grémia není.

Miroslav Toman se minulý týden setkal i s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček prohlásil, že i v tomto případě byla dodržena všechna ochranná opatření.

Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Vláda uzavřela služby a maloobchod. Volný pohyb omezila na nákup či do práce