O Bílé sobotě se zvony vrátily z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek. Tento den se obvykle nekonají mše ani další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Až po západu slunce začíná slavnost Kristova vzkříšení.

Kvůli zákazu shromažďování kvůli koronaviru ale letos věřící nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se obřadů. Biskupové proto vyzvali věřící, aby na Bílou sobotu po setmění zapálili za okny svíčku.

Mohou také vystavit obraz Ježíše Krista. Výzvu byla zveřejněna na webu České biskupské konference a lidé ji sdílejí na sociálních sítích.

Kostel, bazilika, církev - ilustrační foto
Křesťané si připomínají ukřižování Krista. Kvůli epidemii ale nemohou do kostelů

Nebudou moci být pokřtěni

Letos také kvůli opatřením souvisejícím s šířením koronaviru nebudou moci být pokřtěni dospělí, kteří se na Bílou sobotu nechávají pokřtít. Na křest se však dále připravují a přijetí křtu se odsouvá na pozdější termíny. V tiskové zprávě to před svátky uvedla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 9. dubna 2020 večer s projevem odvysílaným třemi hlavními televizemi a Českým rozhlasem-Radiožurnálem
Babišovo velikonoční poselství: Stále nemáme vyhráno. Další čtyři dny rozhodnou

Mnohé farnosti kvůli zákazu shromažďování také připravily na Velikonoce online přenosy bohoslužeb. Třeba v katedrále sv. Víta na Pražském hradě budou dnešní vigilie přenášeny přes internet od 20:30. V neděli, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista, pak bude mše přenášena od 10:00.