Dáme oběd? Tuto otázku kolem poledne kladou jako první v republice Jihlavané, Ústečané a Budějovičané. Naopak na Pražany a Brňany přichází hlad nejpozději – zhruba deset minut po prvních zmíněných Jihlavanech. Vyplývá to z údajů o objednávkách obědů společnosti Dáme jídlo, které má Deník exkluzivně k dispozici. „Celorepublikový průměrný čas pro objednání oběda je v České republice 11.55,“ říká Břetislav Stromko, šéf marketingu firmy Dáme jídlo, která je největší tuzemskou společností rozvážející jídla do domácností a firem.

Ilustrační foto.
Místo řízku cizrna. Obchodní centra cílí na vegetariány

V krajských městech v Čechách se s obědem začíná i končí o něco dříve než na Moravě. Výjimkou je Praha, kde se obecně jí později než ve zbytku země.

Velký hlad přichází na Čechy, Moravany a Slezany před devatenáctou hodinou – průměrný čas objednávání večeří je 18.57. „Večeře Jsou další špičkou pro rozvoz a kurýry. O víkendu jsou silnější, tvoří skoro 55 procent objednávek,“ dodává Aleš Ječmen, šéf logistiky v Dáme jídlo.

Pizza suverénně vede

Když už si lidé domů či do práce objednají dovoz jídla, nejčastěji volí pizzu.

Regionálně má tato původně italská specialita největší zastoupení v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně po ní touží na Karlovarsku. Tamní zákazníci naopak relativně nejčastěji volí asijskou kuchyni.

Závislost na alkoholu - Ilustrační foto
Češi jsou třetí největší pijani na světě. Účet za škody šplhá k 59 miliardám

Plátek mletého masa v žemli, tedy burger, má mezi ostatními jídly nejvýraznější podíl ve zlínském regionu. A česká kuchyně se ve srovnání s ostatními částmi republiky nejčastěji objevuje v objednávkách na Vysočině.

Praha, kde si lidé nechávají dovézt jídlo nejčastěji, vyniká pestrostí nabídky – ve srovnání s ostatními kraji si tam lidé častěji objednávají třeba sushi, mexické speciality či vegetariánská jídla.

Nejvíce platí Pražané

Nejhlouběji do peněženek pak musejí sáhnout právě obyvatelé hlavního města, v průměru je dovezený pokrm vyjde na 164 korun. Naopak nejlevněji si ho mohou vychutnat na Zlínsku – tam činí průměrná cena dovezeného pokrmu 129 korun.

Rozvoz jídla. Ilustrační foto.
Pražané si oblíbili rychlé jídlo na ulici, obědvají později. V kurzu je i sushi

A kolik zákazníci zaplatí za nejobjednávanější jídla?

Favorit většiny hladových, tedy pizza, stojí v republice v průměru 167 korun. Burgery vycházejí o čtyři koruny levněji. A za klasickou svíčkovou dají zákazníci 151 korun. Nejdražší je sushi za průměrných 196 korun.