I když patří Česko v rámci Evropské unie v tomto směru k nejméně postiženým, v porovnání se situací před covidem, kdy měl práci téměř každý, to vypadá drasticky. Větší nezaměstnanosti brání například odchody starších osob do penze a pak vládní program Antivirus, z nějž stát přispívá mnoha tuzemským firmám postiženým protikoronavirovými opatřeními na mzdy jejich zaměstnanců.

Operátorka linky na výrobu parních čističů. Ilustrační snímek
Průměrná mzda v Česku vzrostla. Výrazně se přiblížila čtyřiceti tisícům

To ovšem má negativní dopad na státní rozpočet. „Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že vládní opatření nestačí,“ míní Vít Jásek z Unie zaměstnavatelských svazů. Je podle něj třeba v zákonech zakotvit takzvaný kurzarbeit, tedy nástroj pro pomoc firmám v nezaviněných nesnázích, a změnit systém rekvalifikací. Jinak lidí bez práce výrazně přibude.

Úspory na nákupech

Nezaměstnanost ovšem není jediné, co lidem do budoucna hrozí. Řada z nich se totiž už nyní potýká s propadem příjmů. Loni se podle Bankovního i Nebankovního registru klientských informací zhoršilo splácení spotřebitelských úvěrů ve většině krajů.

Živnostník, řemeslník - Ilustrační foto
Řemeslníků je v Česku nedostatek. Lidé je shánějí přes známé

„Když se podíváme na všechny trendy, které jsme v uplynulém roce u úvěrů na spotřebu a jejich splácení zaznamenali, tak mladí lidé z toho vycházejí jako poražení,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací. Lidé do 35 let si podle něj brali méně úvěrů, ale přitom u nich rostla celková nesplácená částka.

Horší se i situace samoživitelů a samoživitelek. Podle průzkumu agentury STEM se mezi nimi podíl těch, kteří nyní s příjmem vycházejí obtížně, oproti normální situaci zvýšil téměř na dvě třetiny. Například úspory na jídle musela svým rodinám naordinovat polovina z nich.

Daňové přiznání. Ilustrační snímek
Daňové přiznání bude možné podat až do května. O prodloužení rozhodne vláda

Ani ostatní domácnosti na tom nejsou zrovna dobře. Podle projektu Život během pandemie, na němž se podílejí sociologové ze společnosti PAQ Research, vědci z iniciativy IDEA Anticovid a agentura NMS, plánuje omezit výdaje na potraviny, spotřební zboží a služby téměř čtvrtina domácností. Zhruba třináct procent pak stále zvažuje půjčky od banky či úvěrové společnosti nebo má problémy se splácením závazků.

„Během podzimu se sklon k půjčkám či potíže se splácením objevují v rostoucí míře mezi lidmi s nestabilními příjmy mimo zaměstnání (živnostníci, příjmy na dohody či na ruku) a domácnostmi žijícími pod hranicí chudoby,“ uvádějí autoři projektu.