Superlativy nešetřil předseda ODS Petr Fiala, když představoval lídry krajských kandidátek a nejzvučnější jména uchazečů o Senát. „Porovnávejte, vybírejte, ale nejlepší kandidátka je ta s logem ODS,“ uvedl při dnešním startu kampaně.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při fotografování pro Deník 21. května 2020
Vystrčil: Česko a Slovensko koronavirus zvládly. Důležitá je nyní ekonomika

O hejtmanský post bude usilovat například místopředseda strany, poslanec a starosta Líbeznice Martin Kupka ve Středočeském kraji, senátor a radní Martin Červíček v Královéhradeckém kraji, poslankyně Ilona Mauritzová v Plzeňském kraji nebo bývalý ministr průmyslu Martin Kuba v Jihočeském kraji. V těchto případech ODS vsadila na dlouholeté harcovníky.

Chránit přírodu

V jiných regionech zase nabízí místní osobnosti, například v Libereckém kraji starostu Frýdlantu Dana Ramzera nebo na Vysočině ředitele Domova pro seniory Velké Meziříčí Vítězslava Schreka. Ten svým projevem připomíná další známé osobnosti, které v dresu ODS reprezentují Vysočinský kraj, Miloše Vystrčila a Miroslavu Němcovou. „Naučme se poslouchat přírodu, nebo ona to naučí nás. K půdě a vodě se musíme chovat s respektem,“ řekl při prezentaci jedné z priorit občanských demokratů v rámci hesla „Postavme Česko na nohy!“.

Hovořil o tom, že dříve vyšel z domu rovnou do lesa, ale teď je tam jen pláň, neboť stromy zlikvidoval kůrovec. „Musíme s tím něco udělat, nebo přijdeme o základní podmínku života,“ řekl Schrek. Nebylo na tom nic marketingového, což by voliči mohli ocenit.

Michal Kortyš, který by se rád stal pardubickým hejtmanem, sází na kvalitu dopravy, o jejíž zlepšení se chce zasadit. „Silnice a dálnice jsou páteří naší země a bez ní se, jak známo, žít nedá,“ uvedl. Podporuje také zavedení jednotného jízdního dokladu.

Celebrity do Senátu

Do senátních voleb jde ODS, která má devatenáctičlenný klub, samostatně v sedmnácti obvodech, ve třech v koalici s dalšími středopravicovými subjekty a další čtyři kandidáty jiných stran podporuje. Je tedy pravděpodobné, že v půlce října se stane nejsilnější stranou v horní komoře. Kombinuje přitom celostátně známé tváře, jakými jsou Miroslava Němcová, Petr Bendl, Michael Žantovský, Eduard Stehlík s lokálními celebritami.

Starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář.
Odstupte i vy! opakují Piráti. Neustálá snaha někoho očernit, reaguje Kolář

O obhajobu mandátu se pokusí bývalý starosta Sedlčan (1990 až 2018) Jiří Burian v Příbrami a starosta plzeňské části Slovany Lumír Aschenbrenner v Plzni. V Brně kandiduje lékař a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, v Uherském Hradišti lékař a šéf tamní nemocnice Petr Sládek a ve Strakonicích lékař a ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Právě zdravotnictví je pro podzimní volby jedním ze stěžejních témat ODS. Po koronakrizi je nutné ho finančně stabilizovat a také připravit na eventuální další vlnu nákazy. Proto patří k hlavním prioritám jejího volebního programu v krajích i Senátu.