„První reakce po zavření hotelů byla, že se stoply platby. Měsíc jsme čekali na ty, které by normálně přicházely průběžně. Abychom to ustáli a vůbec přežili, museli jsme sáhnout hluboko do rezerv,“ posteskl si Balabán. Ač firmě klesly tržby na polovinu, nadále musela splácet nové stroje a zařízení. Zachránily ji řetězce, do nichž dodává speciální chleby. Přesto se jí kvůli snížení nákladů nevyhnulo propouštění, dva z desítky pekařů si museli hledat novou práci. Vzhledem k přicházející další vlně koronaviru navíc potíže zřejmě ještě zdaleka neskončily.

„Konec problémů není na obzoru, protože veletrhy stále nejedou a hotely nasmlouvané akce nejprve přesunuly z jara do podzimu a teď je ruší úplně,“ vysvětlil Balabán.

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.
Topení za koronaviru: Všichni budou chtít co nejvíc ušetřit

Pekařství se proto nyní snaží hledat nová odbytiště. „Pouštíme se do nové řady výrobků, třeba celozrných a z nových typů mouky,“ konstatoval Balabán. Své výrobky hodlá také více prodávat na farmářských trzích.

Svaz pekařů a cukrářů ze šetření mezi svými členy zjistil, že se tržby v oboru ve druhém čtvrtletí propadly o 22 procent. Nejvíce právě u malých řemeslných pekáren, nejméně u těch velkých. „Je vidět, že spotřebitelé začínají výrazně šetřit,“ řekl výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal. Zákazníci kvůli úspoře kupují hlavně konzumní chléb, rohlíky a housky. „U jemného pečiva a cukrářské výroby je ale propad nejcitelnější,“ dodal Dřízal.