Meteorologové už v sobotu upozornili, že namrzat mohou nejen silnice a chodníky. Ledovka může vznikat i na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu a dodávky proudu. Škody na stromech i drátech elektrického vedení může způsobit i těžký mokrý sníh. Motoristé by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, se zimní výbavou a při cestách do hor přibalit sněhové řetězy.

Sníh zabarvený pískem ze Sahary
V Evropě i částech Česka napadl oranžový sníh. Zabarvil ho písek ze Sahary

Dnes se hlavně v jižní polovině území může objevit zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit i velmi silná ledovka. Nejsilnější ledovku čekají meteorologové odpoledne a večer na jihovýchodě republiky, v nejvýchodnějších oblastech Zlínského kraje má být nejsilnější v noci na pondělí. V západní polovině země skončí výstraha na ledovku dnes večer.

Kvůli extrémní ledovce může být chůze i jízda autem téměř nemožná, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických službách. Mohou padat nebo se lámat stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. "Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem," uvedl ČHMÚ.

Silné mrazy

Namrzající déšť už dnes zkomplikoval dopravu například na jihu Moravy. Kvůli namrzlému trakčnímu vedení se dopoledne omezila spojení z Brna na hlavním železničním koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko. Policisté evidují i zvýšený počet nehod na silnicích. Opatrně musí kvůli ledovce či sněžení jezdit také řidiči v dalších regionech.

Trutnovský fotograf Miloš Šálek zachytil krásný výhled z Krkonoš z Malé Úpy na Orlické hory.
OBRAZEM: Krásy zimní přírody. Z Krkonoš byly vidět Orlické hory jako na dlani

V dalších dnech očekávají meteorologové silné mrazy, kdy teploty mohou během noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až k minus 15 stupňům Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a tvoří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především bývá mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích, drátech a podobně.