S jakou pomocí od státu mohou nově počítat malé společnosti s ručením omezeným?
Obdobně jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou mít také malé s. r. o. postižené šířením koronaviru nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
Odložení EET i roušky ve školách. Vláda schválila další koronavirové změny

Návrh zákona již schválila vláda a sněmovna by o něm měla jednat ve stavu legislativní nouze. Příspěvek by měla stejně jako u OSVČ vyplácet finanční správa, za období od 12. března do 8. června by mohlo jít až o 44 500 korun.

Kdo konkrétně může o tento příspěvek pro s. r. o. žádat?
Příspěvek je určen pro společnosti s. r. o. s nejvýše dvěma společníky. O podporu mohou požádat oba.

Další možností je i společnost s více společníky, kteří jsou v přímém příbuzenském vztahu, v tom případě mohou o podporu požádat všichni. Žadatelé ovšem nesmějí být současně zaměstnanci s nemocenským pojištěním a nesmí čerpat státní podporu zaměstnanosti (kurzarbeit).

Vláda odsouhlasila také příspěvek pro podnikatele na nájem. S jakou pomocí mohou nově počítat?
Stát podnikatelům postiženým v souvislosti s koronavirem přispěje na 50 procent nájmu. Nájemce z něj zaplatí pětinu a 30 procent nájmu sleví majitel nemovitosti.

Program potrvá tři měsíce od 1. dubna do 30. června. Ministerstvo průmyslu a obchodu podmínky programu připraví do týdne. Bude se bude vztahovat na všechny firmy, které byly kvůli vládním opatřením odstaveny od provozu a musely platit komerční nájem.

Plošné testování protilátek proti SARS-CoV-2 (COVID-19) v Moravskoslezském kraji, 2. května 2020 v Ostravě.
ON-LINE: Od rána se uzdravilo 215 lidí s koronavirem. Dva lidé zemřeli

Jak nově ministři chtějí pomáhat živnostníkům zvýšením ošetřovného?
Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 korun na den, a to od dubna nejdéle do konce června.

Dostat je mohou rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

Budou mít studenti nejvyšších ročníků zdravotnických oborů nadále pracovní povinnost?
Ne, vláda tuto povinnost zruší od 11. května. Studenti lékařských fakult a zdravotnických škol ji měli uloženou kvůli epidemii koronaviru. Nadále ovšem budou moci v zařízeních, kde dosud působili, zůstat dobrovolně či na základě pracovních dohod. Zrušení dosavadního opatření se týká i studentů sociálních oborů.

Jak se v příštích týdnech změní pravidla přeshraničního pohybu?
Od 11. května budou moci hraniční přechody otevřené dosud pouze pendlerům a řidičům nákladní dopravy, využívat všichni občané. Zpřístupněny budou také některé přechody pro železniční dopravu. Navíc budou vybraní občané třetích zemí smět vstoupit na území Česka, například sezonní zaměstnanci v zemědělství nebo pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách. Budou se ovšem muset prokázat negativním testem na koronavirus.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová.
Ošetřovné pro OSVČ se zvýší. Malé firmy dostanou příspěvek, schválila vláda

Kdy se opět rozjedou mezinárodní rychlíky a dálkové autobusy do zahraničí?
Mezinárodní železniční a autobusová doprava bude moci znovu začít fungovat od 11. května. Také letecká doprava bude uvolněna na další mezinárodní letiště. Zatím se do zahraničí létá pouze z pražského Letiště Václava Havla.

Jak ministři rozhodli ohledně elektronické evidence tržeb?
Vláda schválila odložení EET pro všechny vlny do konce letošního roku. V úterý by se návrhem měla zabývat sněmovna ve stavu legislativní nouze.Zatím poslanci schválili pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel proto nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Již od 1. května přitom měla být EET spuštěna v další vlně pro ty, kteří dosud neevidovali tržby, například řemeslníci nebo lékaři.