Generali Česká pojišťovna měla dnes ve 14:00 nahlášeno 470 škod za 12 milionů korun, řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce jich bylo ze Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje.

Jejich počet poroste s tím, jak bude vichřice postupně odeznívat, lidé se budou vzpamatovávat a začnou škody sčítat, uvedla. Připomněla, že za minulý rok kvůli vichřici pojišťovna řešila 17 tisíc škod za bezmála 400 milionů korun.

Odstraňování stromů na silnici u Jistebníku (okr. Nový Jičín)
Kvůli vichřici mají zaměstnanci právo na volno, ale jen to neplacené

Kooperativa zatím eviduje 260 událostí za osm milionů korun. Nejvíce škod je ze Středních Čech a z okolí Klatov. Podle mluvčího Milana Káni převládají drobné škody. Jde o poškozené střechy, odlétnuté střešní krytiny, popadané hřebenáče, vyvrácené stromy a pády na ploty či pergoly. V případě aut jsou to nehody kvůli popadaným stromům a pády větví na zaparkované automobily. "Očekáváme, že většinu škod nám klienti budou teprve hlásit. Zatím to ale nevypadá na takovou kalamitu, jako byla například vichřice Herwart v roce 2017," podotkl.

Ulétlé střechy nad výrobními halami

Allianz se během dneška ozvalo 150 klientů, zatím většinou se škodami do 10 tisíc korun. Existují ale i výjimky. "Z jihu a západu Čech víme o ulétlých střechách nad výrobními halami za desítky a stovky tisíc korun. Od úterý už budeme mít v terénu všechny mobilní techniky," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Nejčastěji jde o povalené ploty, rozbité okenní rolety, odpadlé střešní tašky, stromy spadlé na domy, auta a kůlny, a rozbité skleníky.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností

Likvidátoři pojišťovny AXA očekávají stovky škod v řádech milionů korun. Mezi prvními nahlášenými škodami převládají podle mluvčího Jiřího Cívky poškozené střechy a rozbitá okna. Vzhledem k tomu, že bouře byla na řadě míst doprovázena vydatným deštěm, nejsou výjimkou zatopené sklepy. "Do celkového součtu mohou ještě promluvit škody na rekreačních objektech," poznamenal.

Pojišťovny doporučují škodu nafotit a vytvořit přehled poškozených nebo zničených věcí a to vše oznámit pojišťovně.

Letiště Václava Havla.
Sabine zkomplikovala i provoz na letišti. Praha zrušila některé spoje

Pokud vítr poškodil nebo odnesl střechu, je třeba ji nafotit, a hned poté budovu přikrýt, aby do ní nenapršelo. V každých pojistných podmínkách je totiž věta o tom, že klient musí zabránit následným škodám.

Při pohledu do nedávné historie je vidět, že vichřice byly nejčastější příčinou kalamitních škod. Loni například měly na všech pojistných událostech 58procentní podíl.