K sepsání tohoto výběru nás přiměla perleťově bílá Alfa Romeo 147 GTA, kterou jsme potkali na pražském Barrandově. Přesně takovou si v roce 2002 Alfa Romeo vybrala na oficiální pressové fotky. Z její dvojité koncovky výfuku se na volnoběh ozýval tak překrásný zvuk, až se člověk na těch semaforech málem zapomněl. Tohle malé a zatraceně vzteklé auto se 3,2litrovým šestiválcovým Bussem prostě tak často nepotkáváte, čehož následek je ten, že ho z hlavy tak nějak vytěsníte.

Tohle setkání nás vedlo k tomu, že jsme dali dohromady seznam dalších ostrých hatchbacků, které jsme ještě před deseti lety vídali často, nebo alespoň pravidelně, a které už dnes na silnicích téměř nejezdí. K nim jsme přidali také ty modely, které český trh zcela ignoroval, případně se k nám nedostaly jinak, než individuálním dovozem.

Na rozdíl od běžných 147 si i po letech drží cenu. Tipcars.com nabízí široko daleko nejlevnější za 169 tisíc, průměr v Čechách, kde se prodává pouze několik dalších, je 250 tisíc. Levněji neseženete ani v Německu, kde jsou ceny spíše mezi 300 až 400 k KčZdroj: Alfa Romeo

Vzniknul nám tak pelmel zajímavých a mnohdy i ne úplně sourodých sportovně laděných hatchbacků, jejichž ceny jsou na dnešní dobu více než lákové. Cenu jsme sledovali na nejnavštěvovanějším prodejním automobilovém portálu tipcars.com, dalších dvou významných českých serverech a největší evropské webové stránce mobile.de, na niž pro minimálně pro orientaci zavítá téměř každý autař minimálně jednou měsíčně.

Jaká auta jsme vybrali a za kolik se prodávají u nás a kolik stojí v Německu, se můžete podívat v naší komentované galerii.