Libanonský premiér Hassan Diab uvedl, že 2750 tun dusičnanu amonného, ​​který se obvykle používá jako zemědělské hnojivo, bylo uloženo v přístavním skladu bez jakýchkoliv bezpečnostních opatření už od roku 2013.

V současné době probíhá vyšetřování s cílem najít příčinu toho, co způsobilo požár, jež pak měl za následek mohutnou explozi. Výbuch, k němuž došlo těsně po 18. hodině místního času, se přehnal městem a způsobil chaos ve všech bejrútských čtvrtích.

Následky exploze v libanonském Bejrútu
Chaos a zmar v bejrútském přístavu. Všude jsou těla, lidé hledají své blízké

Anthony May, expert na výbušniny, který v minulosti pracoval pro americkou vládu, však pro CNN uvedl, že jasně nebo tmavě červený mrak, jenž jsme mohli vidět na videích, neodpovídá dusičnanu amonnému. Podle něj dusičnan signalizuje žlutý kouřový oblak. 

„Netvrdím, že se na tom dusičnan nepodílel, ale zdá se, že zde byly i jiné látky," řekl. Velikost exploze a tlakové vlny jsou podle něj typické pro jadernou bombu. 

Experti: Barva oblaku naznačuje vojenskou munici

„Nevíme o žádném jaderném materiálu, který by zde byl, ale tlaková vlna, kterou to způsobilo, je velmi podobná těm, které způsobuje malé jaderné zařízení," řekl pro CNN.

Podobně se vyjádřil i Robert Baer, bývalý pracovník CIA, který tvrdí, že barva oblaku naznačuje, že ve skladu byla vojenská munice. „Ta oranžová (ohnivá) koule značí, že zde byly vojenské výbušniny," řekl CNN. Dodal také, že bílý poprašek viditelný ve videu z incidentu před hlavním výbuchem značí to, že se dusičnan amonný zde pravděpodobně nacházel.

Žadné informace o tom, že by se zde měla nacházet munice, zatím potvrzeny nebyly. Podle Baera se možná pravdu nedozvíme. „Pracoval jsem v Libanonu roky a nikdo nepřizná, že se v přístavu nacházejí vojenské výbušniny,“ řekl.

Katastrofy s dusičnanem amonným jsou vzácné

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí jsou katastrofy, které se týkají dusičnanu amonného, vzácné, vzhledem k tomu, že USA každoročně používají miliony tun v hnojivech.

"Čistý" pevný dusičnan amonný je poměrně stabilní, ale pokud je směs smíchána s jakýmikoli kontaminanty, dokonce i v malých stopách, je směs mnohem náchylnější k detonaci – což je důvod, proč existují obvykle přísné vládní pokyny pro to, jak ji ošetřit a správně uložit," cituje CNN úřad.

Pohled z dronu na místo exploze v libanonském Bejrútu, 5. srpna 2020
Nebezpečný dusičnan amonný? V Česku se používá jen jako hnojivo

„Obecně jsou podmínky skladování dusičnanu amonného klíčové pro jeho bezpečnost a stabilitu. Materiály umístěné společně nebo skladované s toutu látkou mohou hrát roli v jeho citlivosti na výbuch,“ uvádí agentura ve zveřejněné příručce z roku 2019.

Zemětřesení a chaos

Během exploze zaznamenali seismologové ve městě zemětřesení o síle 3,3 stupně Richterovy škály. Explozi mohli slyšet lidé až na Kypru, který je od Libanonu vzdálen více než 200 kilometrů. 

Škody jsou hlášené až z okruhu 25 kilometrů kolem hlavního města. Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho dalších budov. Hlavní ulice v centru jsou podle svědků zasypány sutinami.

V libanonském Bejrútu explodoval sklad s  vysoce výbušným dusičnanem sodným.
Neštěstí v Bejrútu si vyžádalo přes 130 mrtvých. Na místě byl i český turista

Zraněno je na 4000 lidí a záchranáři po dalších stále pátrají v troskách. Až čtvrt milionu lidí přišlo podle libanonské televize MTV během chvíle o střechu nad hlavou. Výbuch zasáhl i budovu libanonského parlamentu, která se nachází jen několik set metrů od místa.

V Bejrútu žijí čtyři miliony lidí. Veškeré nemocnice v okolí jsou přeplněné zraněnými a počet obětí se neustále zvyšuje. Mnoho osob se pohřešuje. Čtyři nemocnice jsou také z důvodu výbuchu mimo provoz. Libanonský ministr zdravotnictví Hamad Hassan ve středu řekl, že počet obětí se pravděpodobně ještě zvýší.

Jako v apokalyptickém filmu

Poničená jsou i obilná sila, kde bylo podle odhadů až 85 procent libanonské úrody. Podle ministra hospodářství a obchodu je veškerá pšenice kontaminovaná a nedá se spotřebovat. Výpadek má nahradit posílení dovozu ze zahraničí, který teď pokrývá asi 80 procent libanonské spotřeby obilí.

Záběry zachycují stovky zraněných, sanitky a auta. Podle svědků to ve městě vypadá jako v apokalyptickém filmu. „Přístav je úplně zničen," řekl svědek CNN. 

Guvernér města Marwan Abboud řekl, že scéna mu připomněla výbuch atomové bomby na konci druhé světové války v Hirošimě a Nagasaki. „Během svého života jsem neviděl nic podobného, co by bylo tak destruktivní," řekl. "Je to národní katastrofa."