Po měsíci „vypnutí“ země začaly pomalu klesat počty nakažených. Denní čísla o zemřelých přestala atakovat tisícovku a včera dospěla ke stavu 542.

Ve srovnání s Francií, která v úterý zaznamenala přes 1400 obětí, vzbuzuje vývoj v Itálii naději. Vláda v Římě proto přišla s orientačním scénářem oživování.

Itálii zasáhla pandemie koronaviru nejhůře z celé Evropy. Prázdné jsou tak prostory například i před slavným římským Pantheonem.
Itálie začne budovat Covid nemocnice. Pomáhají i roboti

Příští týden by se měly otevřít první podniky. Dosud uzavřené obchody by měli začít otevírat 4. května. Fungovat ovšem budou v turnusech, aby se skupiny lidí co nejméně potkávaly.  Znovuotevření země bude „postupné a pomalé,“ zní z vládních míst. „Zdraví obyvatel je na prvním místě. Motor země nemůže zůstat vypnutý příliš dlouho, musíme však velmi pečlivě zvažovat, jak budeme postupovat. Musíme být přísní a opatrní zároveň,“ uvedl italský premiér Giuseppe Conte.

Práce z domova

Firmy budou dál preferovat práci z domova, pokud je to možné. V kancelářích, kde se potkává více lidí, budou pracovat v turnusech. V metru mají být nařízené rozestupy, stejně jako ve všech obchodech. Do kadeřnictví, kosmetických salónů a podobných zařízení, která Italové hojně využívají, bude povinné se objednat.  Přítomen bude v místnosti jen klient a jedna obsluhující osoba.

Co se týká otevření škol, univerzit a kolejí či internátů, říkají vědci jasné: ne. Přestože toto omezení zasáhne 12 milionů lidí, do září podle nich debata o znovuotevření škol nepřichází v úvahu. Toto opatření zmiňuje Řím zejména v souvislosti se snahou ochránit seniory a zdravotně oslabené jedince. „Pokud uděláme chybu, vrátíme se zpět k vypnutí země a můžeme začít od začátku,“ varuje vicepremiér Luigi Di Maio.

Nárůst úmrtí v domovech pro seniory

Itálie v těchto dnech řeší skokově rostoucí počet úmrtí v domovech pro seniory. Nejhorší situace je v Miláně, kde se obecně nárůst nakažených v těchto dnech předpokládal, nikoli však exploze úmrtí v seniorských domech. Deník Corriere della Sera uvedl, že obětí už tam evidují přes šest stovek.  Ve dvou různých seniorských zařízeních, která jsou od sebe vzdálena pouhých 200 metrů, mají 106 obětí, což je čtvrtina jejich obyvatel.

Koronavirus neušetřil ani život ve Vatikánu. Na snímku náměstí Svatého Petra.
Koronavelikonoce: ochrana před virem dostala přednost

„Vypadalo to, že konkrétně tady jde o bezpečné útočiště, šlo o místo s nízkým výskytem nákazy a najednou začal masakr, rychlý a naprosto zdrcující,“ popsal deníku lékař, sloužící v domě pro seniory v milánské čtvrti Corvetto. „Epidemie se může chovat jako ostřelovač, který zavraždí každý den jednoho či dva lidi. Anebo může jako terorista vtrhnout do domova ke starým lidem a spustit smršť. Viděl jsem obojí,“ konstatoval lékař.