Online reportáž

„V Lombardii a dalších provinciích na severu země bude platit zákaz pohybu do i ven z těchto oblastí, ale také uvnitř těchto oblastí,“ uvedl italský premiér Giuseppe Conte. „Výjimky budou schváleny pouze ve výjimečných případech či ze zdravotních důvodů.“

Ilustrační foto.
Rušit kvůli koronaviru dovolené? Nikoho přemlouvat nebudeme, zní ze škol

Co je koronavirus?Zdroj: Deník„Když se ve městě Padua na severu Itálie začaly v sobotu večer šířit informace o možné karanténě, zaplněné restaurace a bary se rychle vyprázdnily. Lidé s kufry v rukou spěchali na vlak. Na nádražích byli vidět cestující v ochranných maskách, rukavicích a s desinfekčními gely v rukou,“ píše agentura AP.

Opatření znamená prakticky izolaci Lombardie a 15 dalších provincií v severní části země. Týká se mimo jiné měst Milán, Benátky, Parma či Rimini. Uzavřeny budou podle agentury Reuters také lyžařské resorty. Přísné podmínky omezí i provoz barů či restaurací, které mají povinnost zajistit, aby mezi zákazníky zůstaly během návštěvy minimálne metrové rozestupy.

Italský premiér popřel, že by mohla nová opatření sever země ochromit. „Společně to zvládneme,“ prohlásil Conte a připomněl, že země čelí stavu nouze. Cílem vlády je podle něj zabránit šíření nákazy a přetížení nemocnic.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Úřady nařídily uzavřít i taková místa, jako například pozůstatky města Pompeje, které v roce 79 pohřbila erupce sopky. Přerušena byla také výstava slavného Raffaella v Římě. Pro milovníky umění jde o malou tragédii, součástí výstavy, která byla otevřena pouhé tři dny, je totiž na 120 děl světoznámého výtvarníka, která byla zapůjčena z muzejí po celém světě. Kurátoři výstavy, která má trvat do 2. června, podle agentury AP uvedli, že její prodloužení nebude možné právě kvůli velkému počtu různých majitelů děl.

Češi se mohou vrátit domů

Důležitá telefonní čísla
Generální konzulát ČR v Miláně:
+39 375 63 78 179

Velvyslanectví ČR v Římě:
+39 335 310 450

Čeští občané, kteří se vyskytují v italských oblastech, kde byla vyhlášena karanténa, se mohou vrátit domů. Po návratu do Česka však budou muset projít 14denní karanténou, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

„Vzhledem k uzavření části severní Itálie doporučuji všem Čechům, kteří se v této oblasti nacházejí, naplánovat v klidu ale relativně rychle návrat domů. Není vyloučeno, že restrikce v Itálii budou rozšířeny či zpřísněny,“ napsal Petříček na svém twitteru.

Podle Asociace cestovních kanceláří jsou na severu Itálie odhadem tisíce Čechů. Zhruba 250 klientů má v oblastech, kde byla vyhlášena karanténa, CK Fischer. Radiožurnálu to sdělil mluvčí společnosti Jan Bezděk.

Český generální konzul v Miláně Jiří Kuděla ČTK řekl, že vyřizuje dotazy desítek českých turistů, kteří se na něj obrací s dotazy týkající se návratu do vlasti. Kolik se jich nyní nachází v severní Itálii, není zcela jasné. „Ta čísla nemáme přesná, jelikož samozřejmě není žádná povinnost nám je oznamovat, ale podle odhadů je to od několika tisíc až po deset až dvanáct tisíc,“ uvedl Kuděla. Dodal, že v Miláně a v okolí žije a pracuje zhruba 1200 Čechů.

Ekonomické riziko

Poté, co došlo ke zrušení tradičního Benátského festivalu a vlády napříč evropskými zeměmi varovaly své občany před cestováním do Itálie, čelí země podle agentury AP ekonomické recesi. Obsazenost hotelů se například právě v Benátkách pohybuje na hranici jednoho až dvou procent.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.
Hygienička Lenka Šimůnková: Koronavirus? Vyřídíme stovky hovorů denně

„Canal Grande vypadá na první pohled jako sklo, protože z něj zmizely lodě, které běžně převážejí zboží. Vaporetti (dopravní lodě - pozn. red.) v současné době převážejí vždy jen asi pět nebo šest lidí,“ řekla agentuře AP viceprezidentka benátské asociace hoteliérů Stefania Stea.

V sobotu Itálie ohlásila zatím vůbec nejvyšší nárůst v počtu případů nákazy koronavirem od chvíle, kdy se nemoc v zemi poprvé objevila. Během pouhých 24 hodin přibylo v Itálii 1247 nakažených a na následky nemoci COVID-19 zemřelo 36 lidí, celkový počet obětí tak stoupl na 233.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník