De Donatisův dekret též zbavuje katolíky v místní diecézi povinnosti chodit na nedělní bohoslužby. De Donatis v dekretu uvedl, že toto opatření činí pro obecné dobro. Už od 9. března byly v římské diecézi zrušeny veřejné mše, ale kostely zůstaly otevřené pro jednotlivce, aby se mohli do nich chodit pomodlit.

Koronavirus v Itálii
Jak se koronavirus dostal do Itálie? Pacient nula nepřijel z Číny, tvrdí vědci

De Donatisův dekret přichází v den, kdy italská vláda ještě více zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Ode dneška jsou v celé zemi zavřeny i obchody s výjimkou těch, co prodávají potraviny, a s výjimkou lékáren.

Agentura Reuters uvedla, že zavřena už byla i Svatopetrská bazilika ve Vatikánu. Ve středu také papež František vedl generální audienci poprvé přes internet.

V Itálii se takřka zastavil život, ulice připomínají města duchů

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkDnes si žádný Ital nemohl dát kávu ve svém oblíbeném baru ani sklenku s přáteli. Ulice se vylidnily a davy turistů na náměstích vystřídali policisté, kteří namátkou kontrolují lidi, zda mají povolený důvod vyjít z domova. A tak to bude nejméně dva týdny kvůli vládnímu dekretu, jímž chce vláda zamezit šíření koronaviru.

Kavárny, bary, hospody, restaurace, cukrárny, kadeřnictví, centra tance, obchody s oblečením, klenotnictví, … To všechny zůstalo dnes zavřené a provozovatelé na dveře pověsili cedule s omluvou, popsal španělský rozhlas COPE. V centru Říma někdo rozdával za stěrače aut růžové vzkazy se srdíčky a nápisem: "Tutto andrá bene (Všechno bude dobré)".

Otevřené zůstaly lékárny, trafiky, novinové stánky, banky či supermarkety. Podle agentury AP jsou otevřené také opravny počítačů, papírnictví či instalatérské služby. "Můžeme mít otevřeno, protože jsme součástí informačního řetězce," vysvětlil agentuře AP majitel stánku v Římě Angelo Nesta. "Ale lidí chodí málo, protože poslechli vládu, aby zůstali doma, pokud to je možné," dodal.

Vláda nařídila Italům, aby nechodili ven, pokud nejdou do práce, na nákup či k lékaři. U sebe mají nosit formulář, v němž vyplní, kam jdou a proč. Na ulicích či nádražích jsou policisté, kteří tato prohlášení kontrolují a posílají lidi domů, pokud potvrzení nemají.

Otevřené zůstaly také restaurace, které připravují jídlo s sebou, uvedla AP. Jejich prodavači i klienti ale musí dodržovat metrový odstup. Takto se tvoří i fronty před supermarkety, kde lidé čekají až dva metry od sebe. V provozu zůstala také veřejná doprava, ačkoli i ta je omezena.

Podle otázek a odpovědí, které průběžně aktualizuje vláda na svých stránkách, jsou otevřené i veřejné parky. Provozovat se v nich ale mohou jen individuální sporty jako například jogging. Hrát na venkovních sportovištích fotbal se nesmí. Starosta Verony ovšem uzavřel i městská hřiště a parky, protože v nich podle něj obyvatelé nedodržovali bezpečnou vzdálenost.

Nejvyšší hora světa Mount Everest osvětlená vycházejícím sluncem.
Čína bojuje se šířením koronaviru. Zakázala výstup na Mount Everest

Nyní toho zbývá už velmi málo, co lze v Itálii ještě uzavřít, už dříve se v zemi zavřely školy, kina, divadla či muzea.

Podle ministra zahraničí Luigiho Di Maia velká většina Italů omezení dodržuje. "Ti, kdo je dodržovat nebudou, budou čelit sankcím: buď pokutám nebo trestním obviněním," řekl Di Maio podle zpravodajské stanice BBC. "Itálie byla první v Evropě, kterou koronavirus tak těžce postihl, ale doufám, že bude také první zemí, která nouzová opatření opustí," věří šéf italské diplomacie.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník