O tom, že se v Jihoafrické republice objevila nová mutace koronaviru, se Šárka dozvěděla až těsně před odletem z katarského Dauhá. „Přečetla jsem si to na internetu při nástupu do letadla, takže už se nedalo nic dělat. Kdybych to zjistila už v Praze, tak bych zřejmě neodletěla,“ říká.

Při příletu do JAR žádná zvláštní opatření nepozorovala. „Museli jsme ukázat PCR test, který jsme ale museli mít už z Prahy. Jinak nás nikdo na nic neupozorňoval,“ popisuje první okamžiky po opuštění letadla.

Cestování v době koronaviru
Česko zavádí opatření kvůli nové mutaci covidu: některým cizincům zakáže vstup

Zásadním rozdílem například oproti České republice je podle Šárky měření teploty prakticky na každém kroku. „Na letišti nám změřili teplotu, měří se v restauraci, v obchodě, všude. Hlídají si to, takže ta kontrola je tu důslednější než u nás,“ říká. „Při příchodu do hotelu nám také měří teplotu. Kdybychom ji měli zvýšenou, museli bychom situaci řešit s ambasádou.“

Česká ambasáda je s turisty v pravidelném kontaktu. „Máme výbornou průvodkyni, jsme ve spojení s ambasádou. Z té se nás v pátek i v sobotu ptali, jestli je všechno v pořádku, takže předpokládám, že kdyby se vyskytl problém, tak by nám pomohli,“ soudí.

Lidé chodí v rouškách. Všude

Dalším rozdílem ve srovnání s Českem je přístup veřejnosti. Obyvatelé Jihoafrické republiky jsou podle Šárky zodpovědnější, důsledně chrání sebe i své okolí. „Roušky nosí všude, všude je navíc dezinfekce, takže když jdete do obchodu, musíte si vydezinfikovat ruce,“ vypráví a dodává, že podle jejího názoru zřejmě nejde o důsledek nových opatření zavedených kvůli nové mutaci omikron. „Myslím si, že to tak dělali i předtím.“

Obyvatelé JAR se nové mutace koronaviru nijak zvlášť neobávají. „Když jsem se bavila s místními, tak mi řekli, že se vůbec ničeho nebojí. Všichni se podle nich chovají, jak mají. Navíc tady nikdo nikoho nenapadá, nikdo nikoho neuráží,“ tlumočí Šárka pohled místních.

Není se přitom čemu divit. V zemi, která má pětkrát více obyvatel než Česká republika, přibylo podle dat z univerzity Johna Hopkinse za poslední týden v průměru 3500 nových případů nákazy denně. Jak na twitteru upozornil epidemiolog Rastislav Maďar, před mutací omikron to bylo dokonce jen zhruba 550 nových případů denně. Kdyby se tak v JAR neobjevila nová mutace, patřila by země mezi ty vůbec nejbezpečnější.

To vše navzdory nízké proočkovanosti, která se pohybuje okolo 24 procent. „Je pravda, že by jihoafrická vláda mohla pro očkování udělat více. Žije tady asi osmdesát procent obyvatel tmavé pleti, kteří hovoří jedenácti jazyky a často přebývají v nevyhovujících podmínkách ve slumech, takže se k nim očkování jen tak nedostane,“ ilustruje Šárka svůj pohled na situaci, která v zemi panuje.

Rána pro turismus

Pro turisty, kteří už do země přicestovali, nepředstavuje aktuální situace žádné větší překážky. „Náš program se nijak nezměnil. První dva dny jsme bohužel byli v oblastech, kde je situace nejhorší – v Pretorii a Johannesburgu. Teď už jsme vyjeli do přírody, čeká nás safari, návštěva vodopádů a podobně. Prakticky neustále tak budeme mimo civilizaci,“ popisuje.

Vědci intenzivně zkoumají nový typ koronaviru.
Svět děsí nová mutace covidu z Afriky. Už je v Evropě, Česko omezilo cestování

Další turisté však do země kvůli restrikcím přicestovat nemohou. Pro Jihoafrickou republiku, ve které v zimních měsících turistická sezona teprve začíná, jde o velkou ránu. „Najednou se vše uzavírá, hotely a restaurace jsou prázdné a lidé, kteří sem nestačili doletět, už nepřiletí,“ vysvětluje Šárka. Že JAR daleko více trápí ekonomické důsledky než ohrožení nákazou ilustrují i titulní stránky místních novin. „Nová mutace covidu je katastrofa. Cestovní ruch se potýká s problémy,“ píše Saturday Star. Noviny Saturday Citizen pak hovoří o tom, že svět zavřel Jihoafrické republice dveře.

A jak je tomu s návratem do České republiky? Ani toho se Šárka příliš neobává. „PCR testy nám zajistí průvodkyně. Budeme si je sice muset zaplatit, ale neměla by to být nějaká vysoká částka,“ říká s klidem. Drobné obavy tak působí jen zrušené lety. „Nelétá se prý už ani do Kataru, což je trasa, kterou se budeme vracet,“ uzavírá.