Do ukrajinského hlavního města Kyjeva se po týdnech obléhání ruskou armádou vrací život. Fungují školy, úřady, činnost obnovují první ambasády, otevřena je už část obchodů, na ulicích se začínají objevovat osobní automobily. V pátek do metropole vyrazila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, dosud nejvýznamnější světový politik od začátku války.

Ukrajinské i západní zdroje pak potvrzují, že ruská armáda ustoupila prakticky ze všech okupovaných území na severu Ukrajiny. Podle západních zdrojů se z těchto oblastí stáhlo už kolem dvaceti pěti tisíc ruských vojáků.

Mapa - Válka na UkrajiněMapa - Válka na UkrajiněZdroj: DeníkPodle Ukrajinců se však velká část ruských jednotek doplněná posilami z dalších částí Ruska přesunuje na Donbas, kde se podle všeho chystá Kreml k ofenzivě proti tam shromážděným silným uskupením ukrajinské armády.

„Ruská armáda už zakončila přípravy k velké bitvě za Donbas,“ uvádí Serhij Gajdaj, hlava Luhanské oblastní vojenské správy. „Cítíme, že došlo k dokončení příprav ruské armády k této velké bitvě, jež se odehraje od Luhanska a Doněcka. Odehrávají se prakticky neustále pokusy nepřítele prorazit naše obranné linie, a to hned na několika směrech,“ uvádí Gajdaj.

Popisuje čtvrteční bitvu u města Rubežnoje, několik kilometrů na sever od Luhansku. „Ve čtvrtek ve čtyři dáno se tu odehrál velký střet. Skončila dobře pro naše obránce: zničili několik tanků, několik obrněných transportérů a zklikvidovali asi padesátku protivníků,“ uvedl Gajdaj.

Rusové více než měsíc drželi některé obyvatele okupovaných oblastí ve sklepích, v nehumánních podmínkách. Ilustrační foto.
Teror ve sklepě: Věznění Ukrajinci žili s mrtvolami, jejich jména psali na stěny

Vzhledem k soustředění ruských sil a k viditelným přípravám útoku vyzvala kyjevská vláda civilní obyvatelstvo, aby se z částí Luhanské a Doněcké oblasti, které jsou pod ukrajinskou kontrolou, evakuovali, dokud je to možné. Evakuaci civilistů, jež by ukrajinské armádě ulehčila obranu proti ruské ofenzivě, však v pátek narušil raketový útok na nádraží v Kramatorsku, při kterém výbuch rakety zabil desítky lidí čekajících na přeplněném nádraží na evakuační vlak.

Potřebujeme zbraně. Hned

Kyjevská vláda v očekávání ruské ofenzivy na východě a jihu země žádá Západ o co nejrychlejší dodávky zbraní, které by ukrajinské armádě pomohly zastavit ruský útok.

„Můj program je velmi jednoduchý. Má pouze tři body. Jsou to zbraně, zbraně a zbraně,“ uvedl při jednání s ministry zahraničí zemí NATO šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. „Potřebujeme zbraně během několika dní, nebo bude pozdě,“ dodal.

Severoatlantická aliance se ve čtvrtek večer dohodla na dalších masivních dodávkách zbraní všeho druhu pro Ukrajinu .