Zatímco u liberálů je to vzhledem k porážce hnutí Emmanuela Macrona klasické Pyrrhovo vítězství, Zelení mohou opravdu slavit. Takovou sílu, jakou mají v novém Evropském parlamentu, ještě neměli. Zvláště poté, co sociální demokraté dali najevo, že nemusí dojít k obnovení bloku s lidovci, který by spolu s liberály měl většinu křesel v europarlamentu.

Andrea Nahlesová
Volební neúspěch stál křeslo šéfku německé SPD. Nahlesová se vzdá funkce

Váš „pan Evropa“
Luboš Palata (*1967)

Specialista na Evropskou unii a střední Evropu. Od roku 1991 pracuje jako novinář v největších českých denících, několik let byl stálým zahraničním zpravodajem a také zástupcem šéfredaktora slovenského deníku Pravda.

Nositel několika českých i zahraničních novinářských cen včetně Ceny Ferdinanda Peroutky.

Zeleným se tak pod taktovkou sedmatřicetileté Ska Kellerové, která dokázala v předvolební kampani držet krok s dalšími kandidáty celoevropských stran na předsedkyni Evropské komise, naskýtá velká šance na zásadní zvýšení vlivu v Evropě. „Zásadní je pro nás prosazení našeho programu, především ochrana klimatu a sociálnější Evropa,“ uvádí Kellerová.

Velmi důležité je, že Zelení uspěli významně ve dvou největších zemích Evropské unie, Německu a Francii. Ve Spolkové republice se s více než dvaceti procenty dostali na druhé místo a poprvé v poválečné historii přeskočili sociální demokraty. Ve Francii byli s třinácti a půl procenta třetí. Výrazně bodovali v Belgii, Nizozemsku, Lucembursku nebo tradičně ve Skandinávii. A velmi dobrého výsledku dosáhli i v sousedním Rakousku, kde po vnitřní krizi vypadli předloni z parlamentu.

Na Východě jen čeští Piráti 

Výrazně promigrační a proevropská frakce, jejímž ideálem je federalizovaná Evropa, však na východě Evropy většinou jen paběrkovala. Jedinou výjimkou je česká Pirátská strana. Ta po slušných 14 procentech hlasů a zisku tří mandátů zamířila právě do celoevropské zelené frakce. Je tam nejsilnějším zástupcem celého středoevropského regionu a dá se očekávat, že bude mít mezi evropskými Zelenými silné slovo. Také proto, že spolu s ní usedl v europoslaneckých lavicích Zelených i jediný další pirátský zástupce, Němec Patrick Breyer.

Radostná reakce lídrů německé strany Zelených na předběžné výsledky voleb do Evropského parlamentu, uprostřed europoslanec Sven Giegold a šéfka strany Annalena Baerbocková.
Evropské volby mají příliš mnoho vítězů. Unie bude ještě složitější

Zelená Evropa. InfografikaZdroj: Deník„Frakce v Evropském parlamentu, to není strana, ale spíše taková politická rodina. A s tím jsme k tomu přistupovali,“ říká jedna ze tří českých pirátských europoslanců, osmadvacetiletá Markéta Gregorová. V širším výběru měli čeští Piráti i liberály. Tam ale velkou překážku představovalo členství hnutí ANO. I proto se Piráti rozhodli pro Zelené.

„Bylo to i lepší nabídkou. Dostali jsme nejen všechny výbory, o které jsme měli zájem, ale máme k dispozici celé personální zázemí frakce, což pro nás bylo příjemné překvapení,“ uvádí první dojmy Gregorová. Podle ní je také pravděpodobné, že jeden ze čtyř pirátských europoslanců se stane místopředsedou celé frakce Zelených. Ta má v novém parlamentu téměř sedmdesát členů a je čtvrtou nejpočetnější.

Z toho, že z pohledu současných vládců visegrádských zemí včetně Česka působí Zelení se svými požadavky a přístupy téměř jako extremisté, nemá Gregorová obavy. „To, že máme mnohdy zcela odlišné pohledy než v současnosti vládnoucí politické síly ve Visegrádské čtyřce, byl ostatně jeden z důvodů, proč jsme šli do politiky,“ říká pirátská europoslankyně. „A to byl ostatně i důvod, proč nás naši voliči volili,“ dodává.

V pátek před osmnáctou hodinou odvolila v třebíčské Základní škole Bartuškova česká eurokomisařka Věra Jourová.
Věra Jourová: Mnohdy jsem musela bojovat i se svými vlastními úředníky

Zatímco velká část českých stran má heslo „méně Evropy“, u evropských Zelených v čele s těmi německými je to naopak. „Naším hlavním úkolem dnes zůstává vysvětlit, proč dokážeme problémy lépe řešit společně než sami,“ uvedla pro FAZ Franziska Brantnerová, mluvčí EU frakce Zelených v Bundestagu.

Zelený kancléř? 

V evropské politice mohou mít Zelení ještě jeden obrovský trumf. V posledním průzkumu veřejného mínění v Německu se totiž Zelení dostali s 27 procenty do čela žebříčku popularity. V německém tisku se proto už začaly objevovat úvahy, že nástupkyní Angely Merkelové by nemusel být žádný politik její CDU/CSU, ale lídr Zelených Robert Habeck.

Co vás zajímá na Evropské unii?
Stojím o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Například čím vás EU zklamala a čím vás štve? Co vám přijde, že Evropská unie rozhodla a dělá špatně? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie, nebo vám naopak berou pocit bezpečí, jistotu, že stát, v němž žijete, má svůj osud ve svých rukou? Měli by mladí Češi mít možnost pracovat a studovat v celé Evropské unii? Je to k něčemu? Máte něco z toho, že Unie nařídila snížit ceny telefonických hovorů ze zahraničí? Vadí vám, že EU zakáže plastové příbory a brčka? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00, Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz.

Robert Fico
Eurovolby na Slovensku: přinesly porážku Směru a vítězství liberálů