S nadcházejícím podzimem začínají opět ožívat tělocvičny a sály kulturních domů hudbou linoucí se z reproduktorů rádií nebo hifi věží. Kromě pravidelných tréninků fotbalistů je několikrát týdně zaplní děti i ženy s touhou po troše pohybu. To potrvá zase až do konce jara.

„Hned ze začátku roku jsem si u nás byla několikrát zacvičit kalanetiku. Teď podle mých informací začali i s cvičením na míčích. Hodně se mi to líbilo, ale z časových důvodů tam už chodit nestíhám," řekla například Silvie Hamšíková z Dobročkovic. I přes improvizované podmínky tam cvičení organizují dobročkovické ženy. Chodí na něj totiž do jedné ze tříd bývalé budovy školy.

V Moravských Málkovicích a Švábenicích si ženy oblíbily zumbu. „Letos s ní začneme od října. Většinou se jedné lekce účastní tak patnáct až dvacet žen. Jezdí k nám i lidé z okolních vesnic, například z Ivanovic na Hané nebo Dětkovic," uvedla Lenka Gruberová, která vede aerobik a zumbu ve Švábenicích. Navíc se její lekce ve Švábenicích střídají se cvičením pro ženy a volejbalem pro rekreační hráče.

Cvičení žen pořádají i v Nevojicích. „Měly letní přestávku. Přeci jen bývá v tomto období účast kvůli teplému počasí a venkovním sportovním aktivitám nižší. Jinak s cvičením už začaly, každé úterý navštěvují sál kulturního domu. V něm zároveň hrává i naše mládež ping pong," informovala starostka Nevojic Jana Hájková.

Aerobik nebo cvičení pro ženy zůstává v této době před širokou škálou možností poněkud v ústraní. Přesto se v některých vesnicích udrželo. „Ženy u nás cvičí aerobik jednou týdně v sále stejně jako mládež, která tam tančí breakdance," uvedla starostka Krásenska Hana Šíblová. Na sportovní aktivity svých obyvatel myslí také v Křenovicích. Kromě klasického aerobiku v tamější sportovní hale se ženy i dívky baví step aerobikem.

Ne všechna cvičení už začala, například v Nesovicích zájemce o ně v tomto týdnu teprve hledají. Zato kozlanské ženy nejen přes zimu vybíjí přebytečnou energii v posilovně, kterou mají spojenou s fitcentrem. „Pořídili jsme do ní nový běžecký pás, jinak se tam cvičí třeba na stepperech a lidé využívají často i masáže. Jeden čas u nás byla i jóga, zatím nám ale letos nic jiného ženy nenahlásily," vyjmenoval kozlanský starosta Karel Pospíšil.

Ne všechny obce však mají takové možnosti. Týká se to hlavně těch menších. „Tělocvičnu, kde by se mohla cvičení odehrávat, bohužel nemáme. Lidé na ně od nás jezdí do okolních vesnic," vysvětlil starosta Nových Sadů Jiří Šteflíček.

MARTINA JAROŠOVÁ