Ten je díky své inteligenci a schopnosti napodobovat slova a zvuky jeden z nejpopulárnějších opeřenců. Díky na tuto dobu neobvyklému programu s názvem Pěšky do Afriky je v zooparku skutečně velmi živo.

Barvy místo zelí

Organizátoři měli trochu obavy, jakou bude mít nová akce odezvu. Brzy po začátku ale vidí, že je víc než dobrá. Stále se ovšem nabízí otázka, proč právě do Afriky a navíc v tomto období. „Každý rok touto dobou jsme pořádali Martinské posvícení. Tradiční příjezd svatého Martina na bílém koni, šlapání zelí a podobně. Akce spojené s historií Hané pořádáme neustále, chtěli jsme tentokrát zkusit něco úplně jiného. A protože sychravý listopad vyvolává v člověku touhu odjet někam do cizích krajů, rozhodli jsme se nabídnout možnost podívat se do Afriky," vysvětluje pracovnice zooparku Hana Vymazalová.

Množství různých dílen a aktivit má za úkol děti seznámit s africkou kulturou. A soudě podle toho, kolik jich už brzy po začátku má obličej pomalovaný jasnými barvami a s jakým zaujetím plní různé úkoly, dá se s klidem říci, že se adaptovaly velmi rychle. „Líbí se mi, jakou mi udělali masku, ale nejlepší ze všeho je asi bubnování," hodnotí například Šimon Mergental, kterého pod bojovým oranžovočerným zbarvením po návratu domů maminka možná ani nepozná.

Na svědomí ho má Jola Režná a její kamarádka zaměstnaná v parku. Na jejich stanovišti, které představuje tak trochu salon krásy, je stále plno. „Obvykle malujeme na různých dětských dnech dětem na tváře motýlky a tak podobně, tohle je ale trochu složitější. Hlavně je třeba zachovat symetrii na obou stranách obličeje. Také jsme se samozřejmě museli v oblasti líčení afrických domorodců trochu vzdělat na internetu," usmívá se Režná.

Z výletu do Afriky se ale děti nemají vrátit jen s pomalovaným obličejem, ale i nějakými znalostmi. Na jednom stole například leží šest kosterních pozůstatků a jiných exponátů, k nimž se má přiřadit fotografie příslušného zvířete. Děti také odpovídají na otázky z reálií africké fauny a flóry. Většinou jsou úspěšné. Mate je jen otázka, pomocí čeho plave krokodýl. Blány mezi prsty chodidel? Nikoli. Správná odpověď je plochý ocas.

Seznámit přítomné s africkou hudbou přijela skupina Denbaya. „Nejsme vyloženě kapela, jen příležitostné seskupení, které spojuje africká hudba a její nástroje. Když mě park oslovil, svolal jsem své tři známé, jeden z nich je dokonce z Maďarska, a připravili jsme dětem program. Ukazujeme, jak se hraje na bubínky, chřestidla a jiné nástroje z různých koutů Afriky," říká muzikant Jiří Bouda.

Jako na slavnosti

Děti, rozdělené do skupin s různými nástroji, se pod taktovkou zkušených hudebníků brzy do hry úplně ponoří.

Teď už má ale Denbaya na programu vlastní menší koncert. „Chceme přítomným ukázat, jak to vypadá na africké slavnosti. Hudba černého kontinentu mě upoutala tím, jak velice je živelná, melodická a spontánní," dodává Bouda, který sám navštívil dvakrát západní Afriku, a to Guineu a Sierru Leone.

Jejich sugestivní vystoupení se dočká velkého aplausu. Afrika má zkrátka ve Vyškově úspěch. „Lidé jsou zvyklí na tradiční akce, ale čas od času je třeba přijít s něčím neobvyklým. Příští rok možná vymyslíme zase něco nového," plánuje Vymazalová.