Advent, dobu rozjímání, národních tradic, dobročinnosti a rodinných sešlostí si Vyškovští rádi připomněli. Zjistili, že to byla doba postu, kdy byly zakázány zábavy, svatby a hodování.

Soubor  Klebetníček a Trnka předvádí, jak vypadal advent na hanácké dědině. Program je nabitý hudebními a tanečními vložkami, kde účinkují dospělí, děti a nechybí ani miminko coby malé jezulátko. Celé představení komentuje vedoucí a choreografka Marie Pachtová, které všichni říkají "paní učitelko“.

Kromě zpěvu a tance se připomínají pověry a také pranostiky vážící se k jednotlivým svátkům v prosinci. ,,Na svatou Barborku 4. prosince dívky sbíraly třešňové nebo jabloňové větvičky. Když jim na Štědrý den rozkvetla, znamenalo to, že se ten další rok budou vdávat. Na svatou Barborku saně do dvorku. O svaté Baruši, zebe do nosa i do uší,“ je slyšet na dvorku. Přišel i Mikuláš, kterému děti přiznávaly, zda byly či nebyly hodné a také mu odříkaly modlitbu.

Za odměnu se dočkávají sladkosti. Koledy prokládá svým troubením ponocný Jiří Lelek, jenž je v civilním životě správcem vyškovského hřbitova. Nechybí ani návštěva v podobě Tří Králů. Pomocnice svaté Lucie, které byly oděné v bílých pláštích a měly zakrytý plátnem i obličej, prohánějí děti s proutkem. „Na svatou Lucii její pomocnice chodily do dědině, nahlížely do oken a kontrolovaly, jak to v domácnosti vypadá. Také neměly rády, když se na svátek dere peří, látají pytle, anebo přede. Když ano, tak pomocnice svaté Lucie vtrhy do domácnosti a přízy roztrhaly," dozvídají se příchozí.

Michal Skácel z Vyškova obdržel cenu Jana Hona nadace Tři Brány za své úspěchy v oboru instalatér.
Jako instalatér uspěl mladík i v zahraničí

Akce i pře snepříjemné zimní počasí přilákalo několik desítek lidí, převážně rodin s dětmi. „Přišli jsme si zazpívat koledy a připomenout zapomenuté tradice," prozrazuje návštěvnice Petra Zlámalová z Vyškova, která na akci vzala i své dvě děti. Před začátkem vystoupení si prošli společně celé ZOO a děti nejvíc uchvátil domácí dobytek, jako kačeny a králíci. „Není to pro ně všední podívaná, jako pro děti z města to moc neznají," směje se jejich maminka.

Starší část publika oceňuje připomínání lidových tradic a zvyků. „Tyto křesťanské tradice patří k naší zemi a jsou prospěšné. Už jen kvůli tomu, že v každém ročním období je co slavit," míní návštěvník Zelinka z Dědic. „Díky podobným akcím i mladší generace se svými dětmi bude krájet jablíčka, pouštět lodičky ze skořápek ořechů, odcházet od štědrovečerního stolu zároveň, jako rodina a zpívat u stromečku koledy. O tom to je," dodává Marie Zelinková.

RENATA SPOTZOVÁ