Pro pořádání hodů a dalších společenských akcí donedávna Malínští žádnou společenskou místnost neměli. Proto přes zimu nebylo možné pořádat nic. „Možnosti byly omezené, v létě jsme si půjčovali mobilní toalety a velkokapacitní stan. V případě špatného počasí na lidi sice nepršelo, ale zrovna příjemně v něm také nebylo," naznačil starosta nevýhody nouzového řešení. Vzhledem k nákladům na půjčení ho navíc vesnice využívala jen výjimečně. Třeba při oslavách šesti set let od založení obce.

Do budovy se vejde asi do padesáti lidí. „Není to kulturní dům, prostor chceme využívat jako zázemí pro akce pořádané venku. Je v něm místnost, sociální zařízení a kuchyňka pro přípravu občerstvení," vysvětlil Bartošík.

Rozhodnou dotace

Právě kuchyňka na své vybavení ještě čeká. Na příští hody, které se konají koncem května, už bude ale zázemí plně k dispozici. „První etapa už je dokončená, teď zvažujeme rozšíření objektu a doplnění o venkovní prostory, to ale záleží na dotacích," nastínil starosta. Částku přesahující šest milionů korun hradila z vlastní kasy sama obec.

Žádný využitelný prostor v obci nebyl ani pro aktivity s dětmi nebo akce pro starší ročníky. I k těm hodlají nové zázemí využít, proto přístup řešili bezbariérově. „Jediný prostor byla doteď zasedací místnost v prvním patře obecního úřadu. Jenže z pochopitelných důvodů si mnozí důchodci po schodech netroufali," poznamenal Bartošík.

Zázemí v nových prostorách najdou nejen oni, ale i matky s dětmi nebo hasiči. „Moc se nám zázemí líbí a jsme rádi, že se něco postavilo. Dřív se pro společenské akce využíval motorest, ale teď už je osm let zavřený a chátrá. Zázemí je potřeba, aby lidé měli kde pořádat oslavy narozenin a třeba děti měly kde cvičit. Když se konaly hody a pršelo, těžko jsme se schovávali," potvrdila třeba Hedvika Šušlíková z Malínek.

TEREZA NOVOTNÁ