Ještě donedávna se dalo mezi vyškovskými čerpacími stanicemi mluvit o kartelové dohodě. Ceny pohonných hmot byly na všech pěti, které ve městě jsou, naprosto stejné. „A nejvyšší široko daleko. I podél dálnice jsou ceny mnohem příznivější," dodal Klusal.

Za několik posledních dní někteří vyškovští prodejci ovšem šli s cenami dolů. Například čerpací stanice OMV zlevnila od pátku jak Natural 95 o korunu na 36,90 korun, tak i naftu, a to o padesát haléřů na 36,40 korun.

S jinými kouty jižní Moravy se však porovnávat nemůže. Okresní město tak zůstává dál jedním z nejdražších na jihu Moravy, kde se litr nejprodávanějšího Naturalu 95 pohybuje i pod pětatřiceti korunami za litr. Podle zjištění Vyškovského deníku Rovnosti stojí třeba na pumpě v Blučině na Brně-venkově 34,50 korun, za stejný objem nafty dají řidiči 33,20 korun. Čerpací stanice navíc stojí u dálnice D2.

Jestli budou i nadále vyškovští provozovatelé kopírovat celostátní trend, není jasné. „Aktuální ceny benzínu a nafty můžou řidiči vidět na totemu. Bližší informace nemůžu podat, máme to přísně zakázané z centrály," řekl pouze provozovatel čerpací stanice Benzina Michal Zavřel, který má na starosti nejen vyškovskou, ale také rousínovskou pobočku. Stejně mluvili i další obchodníci.

Dobrou zprávou pro vyškovské řidiče ovšem může být skutečnost, že ne všechny čerpací stanice mají ve Vyškově stále stejné ceny. Tedy až na provozovny Shell a Benzina v Brněnské ulici, které jsou momentálně nejdražší ve městě. Konkurovat se jim rozhodly dvě pobočky OMV a také Agip na výjezdu z Vyškova směrem na Ivanovice na Hané, kde je Natural 95 i nafta nejlevnější.

Tam občas tankuje motorista Jan Ledvina. „Pravidelně beru benzín v Dědické ulici u OMV. Co se týká cen, pravidelně jezdím i do jiných okresů a nevšiml jsem si, že by ve Vyškově byly nějak výrazně vyšší než jinde," zhodnotil Ledvina.

Vybírat si nejlevnější prodejce však může být podle odborníků ošemetné. Řidiče snaha ušetřit totiž může stát mnohem víc než jen desetihalíře. S čištěním motorů, které ucpalo nekvalitní palivo, se setkává stále větší množství mechaniků. „Občas se to stává. Problémy jsou především při mrazech. Do auta se dostane nekvalitní benzín, řidič od pumpy ještě odjede, ale druhý den už nenastartuje. Páry v katalyzátoru zamrznou," popsal automechanik Oldřich Přenosil.

Podle něj navíc auto spotřebuje při méně kvalitnějším benzínu o nějaký ten litr víc. „Navíc se může stát, že má pak menší výkon," dodal Přenosil.

Ušetřit v minulosti nákupem levnějšího benzínu chtěl například řidič Marek Vácha. „Několikrát jsem tankoval u společnosti Unicorn, která má levné pohonné hmoty. Ve finále jsem ale zjistil, že jsem na sto kilometrů spotřeboval víc paliva, než když jsem načerpal u mnohem dražší čerpací stanice Shell. Takže jsem v podstatě neušetřil, právě naopak," svěřil se Vácha.

Ceny pohonných hmot ve Vyškově

• pondělní ceny za litr Naturalu 95 a nafty:

Shell, Brněnská ulice

36,90 Kč / 37,90 Kč

Benzina, Brněnská ulice

36,90 Kč / 37,90 Kč

OMV, Dědická i Brněnská ulice

36,40 Kč / 36,90 Kč

Agip, Marchanice

36,30 Kč / 36,40 Kč

Zdroj: čerpací stanice