Zájemci si pro něj také budou moci přijít. A to hned v několika termínech. „Betlémské světlo dorazí z Vídně v neděli na vlakové nádraží ve Vyškově. Po půl osmé ráno si pro ně mohou lidé přijít,“ pozvala vedoucí třetího oddílu skautek Helena Dvořáková.

Ve stejný den skautky plamínek doručí do Ivanovic na Hané. K mání bude už od osmi ráno. „Příští pátek odpoledne ho pak převezeme do Lulče,“ dodala s tím, že naposledy Betlémské světlo nabídnou den před Štědrým dnem. A to na Skautských trzích konaných u kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vyškově.

A kdo už nyní ví, že se na žádné z míst nedostane, může využít formulář na webu skautek. „Zaregistrovaným z Vyškova a blízkého okolí světlo doručíme až domů,“ dodala Dvořáková.

Výstava v muzeu ve Vyškově připomíná historický Egypt.
OBRAZEM: Muzeum lidem odhaluje Tutanchamonovy poklady



Nápad se líbí obyvatelce Vyškova Lence Konečné, která má Betlémské světlo doma každoročně. „Vždy ho vozím i rodičům. Je to taková naše předvánoční tradice,“ řekla Konečná.

Nyní uvažuje nad tím, že využije formulář. „Je to pohodlnější, hlavně teď před Vánoci, kdy máme všichni naspěch a málo času. Rozhodně to pomůže i starším lidem,“ je přesvědčená.

O Betlémské světlo mají každoročně zájem také ve Studnicích. „Nenecháváme si ho vozit, většinou pro ně vyrazím já sám. Lidem je pak k dispozici na obecním úřadě. Kdy, se dozví rozhlasem,“ řekl starosta Studnic Jaroslav Fládr. Těsně před Vánoci se pak plamínek dostane i do tamního kostela. „I odtud si ho lidé budou moct odnést,“ dodal Fládr.

Betlémské světlo je symbolem míru a přátelství. Vlaky ho rozváží po republice, aby se dostalo do co největšího počtu rodin. Plamen tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy.