Jedná se o dotovaný program z úřadu práce. „Podobný plán se nám už osvědčil na zámku. Měli jsme v památce pomocné lidi přes úřad práce. V tomto programu půjde o asistenty prevence. Ti budou mít s městem pracovní smlouvu na rok. Nic jim nebude bránit hledat si jiné zaměstnání. Budou na to mít vyčleněný čas," informovala o projektu mluvčí města Veronika Slámová.

Hlavním úkolem nových pracovníků bude pečovat o prevenci. Nebudou moct nosit zbraň, pouta nebo obušek. „Nejedná se o klasické strážníky, proto nemůžou mít ani jejich pravomoci. Jejich úkolem bude mít hlavně preventivní vliv. My působíme spíš represivně. Budou se pohybovat v ulicích města a zajišťovat třeba dětská hřiště, hlídat, aby se v jejich okolí nevyskytovaly například injekční stříkačky. Působit budou rovněž v prostorách okolo slavkovských škol. Celkově by měli přispět k vyšší bezpečnosti ve městě. V případě, že někdo bude porušovat nějaký předpis, tak jej na to upozorní. Pokud dotyčný neuposlechne, tak zavolají nás," popsal úkoly asistentů prevence velitel slavkovské městské policie Petr Smejsík.

Noví kolegové budou nosit podobné uniformy jako strážníci. Na stole je varianta, že budou mít k dispozici elektrický paralyzér nebo slzný sprej pro sebeobranu. „Jejich uniformy budou velmi podobné těm našim. Stejné ovšem nebudou. I tak myslím, že si nás někteří obyvatelé navzájem spletou," prohlásil šéf strážníků.

Novinku vítá, Slavkov má strážníky pouze tři. „Takže projekt pro nás pochopitelně představuje pomoc. Bude nás víc, uniforma se bude v ulicích objevovat častěji, což je jenom dobře," zdůraznil Smejsík.

Noví asistenti museli projít výběrovým řízením. V prvním kole bylo k dispozici deset uchazečů, ve druhém ještě o jednoho víc. Z každého kola vzešel jeden asistent. Pokud se projekt u městských strážníků osvědčí, tak není vyloučené, že v příštím roce bude pokračovat. Jedinou podmínkou by v takovém případě bylo, že se musí jednat o dva jiné klienty z úřadu práce.